Πάτρα: Παρουσίαση του βιβλίου «Το σκοτεινό και άλυτο μυστήριο του 10+1»

Οι δυναμικά αναπτυσσόμενες εκδόσεις «Εντύποις» και ο γνωστός ζωγράφος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός της πόλης μας, Αστέριος Λάμπρου, σας καλούν στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου του, που έχει τίτλο «Το σκοτεινό και άλυτο μυστήριο του 10+1». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ντόλκα Μαρία, φιλόλογος, ο Χρήστος Γρεκιώτης, οδοντίατρος και η Βίβια Παναγιωτοπούλου, φιλόλογος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Εμπορικό Σύλλογο, Πλατεία Γεωργίου 25, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και ώρα 8.30.
Το νέο αυτό μυθιστόρημα του Αστέριου Λάμπρου, είναι μια «ανεκδιήγητη διήγηση», με άρωμα αστυνομικού μυστηρίου, που αναφέρεται στα θεμέλια της λογοτεχνίας:
Ο κεντρικός ήρωας, ένας μοναχικός άνθρωπος και συγγραφέας, βρίσκεται
προσκεκλημένος σε ένα δείπνο εργασίας, μαζί με άλλους δέκα πολυγραφότατους, αλλά άσημους συγγραφείς. Μετά το δείπνο, ο οικοδεσπότης, τους αποκαλύπτει κάτι ασύλληπτο:
Από τους έντεκα προσκεκλημένους συγγραφείς, μόνο οι δέκα είναι πραγματικοί
άνθρωποι. Ο ένας, είναι λογοτεχνικός ήρωας. Ένας άνθρωπος πλασμένος με εξαιρετική τέχνη, παραστατικότητα και ζωντάνια. Τόση, ώστε να μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους υπόλοιπους και να μοιάζει εντελώς πραγματικός! Και το ζητούμενο είναι, να ανακαλύψουν αυτοί, οι δόκιμοι συγγραφείς, ποιος από όλους τους, είναι ο επινοημένος άνθρωπος.
Πρόκειται λοιπόν για ένα πρόβλημα διανοητικό και κομψό, με απροσδιόριστες
προεκτάσεις. Αφορά στα θεμέλια της λογοτεχνίας, αφού σχετίζεται με την
παραστατικότητά της. Αφορά όμως και στη σχέση αλήθειας και πραγματικότητας:
Μπορεί άραγε, κάτι να είναι πραγματικό ενόσω δεν είναι αληθινό; Και, μπορεί η λογική να διακρίνει το αληθινό μέσα στην ποικιλόμορφη πραγματικότητα που συχνά περιλαμβάνει εκπλήξεις;
Οι συγγραφείς μας λοιπόν, θα διαγωνιστούν μεταξύ τους, γιατί μόνον ένας
μπορεί να νικήσει!
Φυσικά, ο ήρωάς μας έχει τα περισσότερα προσόντα να αναδειχθεί νικητής. Γιατί,
εκτός από συγγραφέας αστυνομικών μυστηρίων, είναι και διδάκτωρ των Μαθηματικών. Δηλαδή, είναι ένας άνθρωπος με ατσάλινη λογική και εξασκημένη
διεισδυτικότητα.
Σύντομα θα διαπιστώσει, ότι καθένας από τους συναδέλφους του, εκπροσωπεί κι ένα από τα πιο εμπορικά λογοτεχνικά είδη. Συζητώντας μαζί τους, έρχεται αντιμέτωπος με όλη τη λογοτεχνική παραγωγή της εποχής μας. Επίσης, σε κάθε βήμα, η περιπέτειά του γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Γιατί βλέπει σταδιακά, ότι δεν υπάρχει καμία ατέλεια που να προδίδει τον επινοημένο άνθρωπο. Όλοι οι συνάδελφοί του μοιάζουν απελπιστικά πραγματικοί, ολοκληρωτικά βουτηγμένοι στην πεζότητα του καθημερινού…
Ο Αστέριος Λάμπρου είναι ζωγράφος, διδάκτωρ της Αισθητικής, εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία και παραμύθια, έχει συγγράψει ένα μυθιστόρημα και μία μελέτη για την Αισθητική του Υπεράνθρωπου. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Πατρέων, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, μέλος του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαίας και είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας.