Ο Πέτρος Ψωμάς τίμησε νέους πατρινούς με πανελλαδικές και διεθνείς διακρίσεις

Μαθητές και φοιτητές που «διαφημίζουν» την Πάτρα και αποτελούν πρότυπα

Έξι νέους Πατρινούς, που διέπρεψαν πρόσφατα σε διαγωνισμούς Ρομποτικής, Αστροφυσικής και Ρητορικής, συνάντησε ο Πέτρος Ψωμάς προκειμένου να τους συγχαρεί και να τους τιμήσει. Πρόκειται για την Αλίκη Ράγκου, τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη, τον Γιάννη Ράγκο, τον Νικόλα Κουστουμπάρδη, την Αγγελική Νταλαπέρα και την Ελένη Νταλαπέρα, εκπροσώπους της νέας γενιάς και «παραδείγματα προς μίμηση» όπως επισήμανε κατά τη σεμνή τελετή ο επικεφαλής του σπιράλ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στα γραφεία της δημοτικής παράταξης, παρουσία συγγενών των διακριθέντων και μελών του σπιράλ. Η πρωτοβουλία ανήκε στην Πολιτική Γραμματεία της παράταξης και υποστηρίχτηκε από την Ομάδα Εργασίας #Νεολαία, στο πλαίσιο εξωστρεφών δράσεων και ανάδειξης του αξιόλογου έμψυχου δυναμικού της πόλης.

«Είστε τα νέα πρότυπα της κοινωνίας μας» τόνισε ο Πέτρος Ψωμάς στον σύντομο χαιρετισμό του, συμπληρώνοντας πως «είναι τιμή για την Πάτρα να την εκπροσωπούν νέοι σαν κι εσάς σε πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις. Ακόμα και η συμμετοχή είναι παράσημο για την πόλη μας, πόσο μάλλον που όλοι σας επιστρέψατε με βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις. Αν ήμουν δήμαρχος θα σας καλούσα στο Δημαρχείο της πόλης για να τιμήσω την προσφορά σας στην Πάτρα μας. Η σημερινή μας συνάντηση έχει συμβολικό χαρακτήρα και ευχαριστώ εσάς και τους γονείς σας για την θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα».

Η Αλίκη Ράγκου, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης και ο Γιάννης Ράγκος αποτελούν τους Robocores, μία ομάδα μαθητών που μαζί με τον Σπύρο Τσουκαλά δημιούργησαν μια ειδική συσκευή που βοηθά τυφλά παιδιά στο σχολείο. Κατέκτησαν την πρώτη θέση στα προκριματικά της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και πήραν το αργυρό μετάλλιο στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, όπου συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της Ελλάδας. Η Pop2See Smart Class, όπως ονομάζεται η ομάδα τους, διακρίθηκε επίσης στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας και κατόπιν εκπροσώπησε τη χώρα μας στον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των Νέων Επιστημόνων 2022, στο Λέιντεν της Ολλανδίας.

Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης συμμετείχε στην 1η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής για νέους, όπου και διακρίθηκε. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Campulung Moldovenesc της Ρουμανίας και την Ελλάδα εκπροσώπησαν πέντε μαθητές που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 200 συμμαθητές τους. Ο πατρινός μαθητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση. Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις. Στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Junior συμμετείχαν 9 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Η Αγγελική Νταλαπέρα, μέλος του Ρητορικού Ομίλου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στο πρόσφατο πρωτάθλημα Ρητορικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αναδείχθηκε πρώτη μεταξύ 64 ομιλητών. Μαζί με την αδερφή της Ελένη Νταλαπέρα, εξάλλου, προκρίθηκαν και στον τελικό της διοργάνωσης. Οι διακρίσεις τους ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά επιτυχιών στον τομέα της Ρητορικής από όταν ακόμα ήσαν μαθήτριες στην Πάτρα –τώρα σπουδάζουν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω είναι κάποιοι μόνο από τους πολλούς νέους της Πάτρας που έχουν πρόσφατα συμμετάσχει και διακριθεί σε επίσημους αγώνες επιστήμης. Στο πρόσωπό τους το σπιράλ τιμά όλα τα πατρινά παιδιά που αγωνίζονται, διακρίνονται και προβάλλουν την πόλη μας στη χώρα και στο εξωτερικό, σε ποικιλία τομέων (αθλητισμός, πολιτισμός, έρευνα, καινοτομία, επιστήμες κ.α.). Το σπιράλ θα εξακολουθεί να αναζητά, να «ανακαλύπτει» και να επιβραβεύει τέτοιες περιπτώσεις νέων και ως δημοτική αρχή δεν θα περιορίζεται στο να τους τιμά: θα υποστηρίζει ενεργά εκ των προτέρων και θα βοηθά στη δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε να πληθαίνουν τέτοιου είδους καλές πρακτικές που «γεννούν» πολλαπλά κέρδη για τους συμμετέχοντες και για την πόλη.