Πάτρα: Βιωματικό Σεμινάριο Μουσικοκινητικής Orff

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 12.00 – 16.00
στο Dansarte Κέντρο Χορού και Τεχνών- -28ης Οκτωβρίου 1 και Όθωνος Αμαλίας στο β όροφο- Πάτρα

Κύκλος μηνιαίων σεμιναρίων
για ενήλικες παιδαγωγούς και καλλιτέχνες

“Μια φορά τα Καρκαντζέλια… κι άλλες δυό τα Κάλαντα”

 

Συντονισμός: Αρετή Μίγγου
www.tettiyes.gr

Σε αυτό τον κύκλο σεμιναρίων εμπνεόμαστε κάθε φορά από ένα καινούργιο θέμα. Αντίστοιχα, εισάγουμε τα δομικά στοιχεία της Μουσικοκινητικής Orff, ‘κίνηση-λόγο-μουσική’ σε διαφορετικά πλαίσια. Δίνοντας νέες μορφές και οπτικές, μέσα σε κλίμα αποδοχής, ομαδικότητας, δημιουργικότητας και μέθεξης.

Το παρόν σεμινάριο είναι εμπνευσμένο από τη λαϊκή μας χριστουγεννιάτικη παράδοση. Ένα Καλαβρυτινό παραμύθι Καλικαντζάρων με καλό τέλος; Δυο κάλαντα που έρχονται από εκεί που δεν το περιμένουν.

“Και να που βγαίνουν απ΄ τις τρύπες τους, περπατούν στο χιόνι ξυπόλητοι και πειράζουν άγρια όποιον δουν μπροστά τους, βουτάνε λουκάνικα από τις καμινάδες και τρελαίνουν στο χορό όποιον συναντήσουν, φοβούνται το φως της μέρας και τρέχουν να κρυφτούν πριν ξημερώσει.
Όμως σαν τους δείτε, μη φοβηθείτε, παινέματα και κάλαντα να βρείτε να τους πείτε.”

Ένα ταξίδι καλού-κακού, με κρουστά και τραγούδι, χορό και παιχνίδι, αφήγηση και αυτοσχεδιασμό. Με δαιμόνια πλάσματα και μαγικά κάλαντα.

Τα επιμέρους θέματα που επεξεργαζόμαστε αφορούν:

  • Την γνωριμία με διαφορετικά κρουστά και την βασική τους τεχνική.
    • Την εκμάθηση ρυθμών και την πολυρυθμία μέσα από τα όργανα.
    • Την κινητική ενσάρκωση ρόλων.
    • Τις ηχηρές κινήσεις, ρυθμό που παράγει το σώμα ως ιδιόφωνο όργανο.
    • Την διερεύνηση της φωνής, των πηγών της, των ποιοτήτων της.
    • Την εκμάθηση των τραγουδιών και παιχνίδια πολυφωνίας.
    • Τον ρυθμικό- φωνητικό αυτοσχεδιασμό.
    • Τον σχεδιασμό μαθήματος Orff.
    • Την σύνθεση ήχων, ρυθμικών σχημάτων και μελωδιών.
    • Την δημιουργία μουσικοκινητικού δρώμενου.

Το σεμινάριο απευθύνεται:
σε παιδαγωγούς, μουσικούς, ηθοποιούς, χορευτές, γυμναστές, φοιτητές παιδαγωγικών, καλλιτεχνικών σχολών αλλά και σε όσους αναζητούν διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξέλιξης.
Τα μουσικά όργανα (μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο, ελληνικά παραδοσιακά και κρουστά του κόσμου, ιδιόφωνα κρουστά, κ.α.), παρέχονται από την συντονίστρια.
Θα δοθεί το υλικό του σεμιναρίου
Φοράμε άνετα ρούχα, χωρίς παπούτσια.
Θα υπάρχει διάλειμμα.

Οι ημερομηνίες των επόμενων σεμιναρίων του κύκλου θα ανακοινωθούν σύντομα
* Με την συμπλήρωση 16 ωρών δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Συντονισμός: Αρετή Μίγγου, www.tettiyes.gr

*Χαρακτική εικόνα του Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη

Κόστος: 35€ και 25€ για φοιτητές και ανέργους, με προκαταβολή 15 ευρώ έως 6 Δεκέμβρη.

Δηλώνετε συμμετοχή στο email: aretimiggou@gmail.com ή στο κιν. 6977366047 και θα σας αποσταλεί αρ.λογ. Εθνικής, Πειραιώς.
Ή στο Dansarte – 28ης Οκτωβρίου 1- στο ΄β όροφο και στο τηλέφωνο 2610272668

 

 

BIO – ΑΡΕΤΗ ΜΙΓΓΟΥ

Η Αρετή Μίγγου είναι μουσικός (ερμηνεύτρια-εκπαιδεύτρια παραδοσιακών κρουστών και Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού), μουσικοπαιδαγωγός (Mουσικοκινητική Orff), Performer. www.tettiyes.gr
Έχει πτυχίο Πολιτικής επιστήμης. Είναι απόφοιτος του επαγγελματικού κύκλου σπουδών Μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff και διδάσκει σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το μάθημα της Μουσικοκινητικής Orff, σε παιδιά και ενήλικες.
Εχει εκπαιδευτεί στην φωνητική με την Ειρήνη Τσιρακίδου και τον Γιώργο Σαμαρτζή και ολοκλήρωσε τριετή σπουδή Ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στο Μουσείο Φοίβος Ανωγειαννάκης.
Έχει ολοκληρώσει τριετή κύκλο σπουδών στα ελληνικά παραδοσιακά κρουστά με τον Μιχάλη Κλαπάκη και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με θέμα αφρικάνικα και βραζιλιάνικα κρουστά και χορό.
Είναι τελειόφοιτη της εκπαίδευσης στη Χοροθεραπεία μέσω του Ρυθμού, Πρωτόγονη Έκφραση – “Expression Primitive”.
Δίδαξε το μάθημα των παραδοσιακών κρουστών στα Μουσικά Σχολεία στην Αθήνα (1998-2008) και μέχρι σήμερα συνεχίζει την διδασκαλία κρουστών σε ιδιωτικές δομές και παραδίδει βιωματικά σεμινάρια για ενήλικες, με τίτλο “Ο ρυθμός μέσα μας” https://youtu.be/aY-Hykk0sg4
Είναι ιδρύτρια του εγχειρήματος “Πολυφωνικό Καφενείο” https://www.youtube.com/results?search_query=Areti+Miggou που αφορά εργαστήρια και παραστάσεις με κεντρικό θέμα το Ηπειρώτικο τραγούδι σε δημιουργική συνύπαρξη με ποίηση, χορό και άλλες τέχνες.
Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος “Lyre’n’Rhapsody” https://www.youtube.com/user/LYREnRHAPSODY. Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει τρία cd, “Awakening the muse”, “Κίρκη” και το 3ο cd “Aegean” σε συμπαραγωγή με δεξιοτέχνες μουσικούς από την Κίνα, όπου αρχαία και παραδοσιακά ελληνικά όργανα (αρχαία λύρα, νταούλι, φωνές) συνηχούν δημιουργικά, με παραδοσιακά κινεζικά (κινεζικό σαντούρι και πνευστά).