ΗΠΑ: Προειδοποιούν την Τουρκία εναντίον χερσαίας επιχείρησης στη Συρία

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν εξέφρασε χθες Δευτέρα στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία του Reuters, επάνω, από παλαιότερη συνάντησή τους) τη «σθεναρή αντίθεσή του» σε νέα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας της Τουρκίας στη Συρία, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Αποκλιμάκωση»
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ομόλογό του, ο κ. Οστιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

 

Ακόμη, «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, «ορισμένες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ΙΚ» (σ.σ. η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος).

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κάλεσε να προτιμηθεί η «αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο ενδεχόμενο ν’ αρχίσει νέα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προειδοποίηση Ρωσίας
Νωρίτερα, και η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον χερσαίας επιχείρησης στη Συρία, επισημαίνοντας, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ότι μια τέτοια επιχείρηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυρία Ζαχάροβα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους σύρους και τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στον βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».

«Εντονη ανησυχία» της Γαλλίας
Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής» έκρινε από την πλευρά του το Παρίσι, το οποίο εξέφρασε στην Αγκυρα την «έντονη ανησυχία» του για το ενδεχόμενο νέας χερσαίας επιχείρησης των δυνάμεών της στη Συρία.