Πάτρα: «Καλωσόρισμα» στον πρωθυπουργό – Η «Αγωνιστική Επιτροπή Συλλόγων Καστελόκαμπου» για το τρένο

Αγωνιστική Επιτροπή των Εκπολιτιστικών & Εξωραϊστικών Συλλόγων Πατρών :

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ρίου «Η Ζωοδόχος Πηγή», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Προαστίου «Η Δράση» , », Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Προαστίου «Η Δροσιά», Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καστελλοκάμπου , Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς – Τερψιθέας , Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγ. Παντελεήμων» , Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προαστίου Πατρών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανθουπόλεως , Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Διονυσίου , Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου , Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «Η Πρόοδος» , Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Συχαινών , Παμμικρασιατικός Σύλλογος
===========================================================================

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Kε.Πρωθυπουργέ,

οι Εξωραϊστικοί και Εκπολιτιστικοί Σύλλογοι Ρίου « Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ», Καστελλοκάμπου, Παραλίας Προαστείου «ΔΡΑΣΗ», Προαστείου «ΔΡΟΣΙΑ», Αγίου Παντελεήμονα, Αγυιάς – Τερψιθέας, Αγίου Διονυσίου Αμπελόκηποι «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Ανθούπολης, Ζαβλανίου, περιοχές από τις οποίες διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή, σας απευθύνουν την παρούσα επιστολή για να σας τονίσουν πόσο δίκαιο, αλλά και εφικτό είναι το αίτημα της Πόλης μας.
Δεν είναι τυχαία η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2019 αλλά και παλαιότερα, όπως επίσης και των φορέων της για τη διέλευση της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής με τη μέθοδο του Cut and Cover και τη δημιουργία ενός επιφανειακού Γραμμικού Πάρκου 8 km που θα αναπλάσει και θα αναδείξει την πόλη μας, η οποία είναι ο τρίτος δήμος της Ελλάδας.
Ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας του τοπικού προαστιακού σιδηροδρόμου με υπόγειες στάσεις στον Καστελλόκαμπο, στα Μποζαίτικα και από Κανελλοπούλου έως νέο Λιμάνι, έτσι όπως έχουν ήδη προβλεφθεί, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας από το Υπουργείο Υποδομών.
Σε όμορες περιοχές έχουμε διαπιστώσει την καταστροφή που έχουν φέρει τα διπλά τείχη από απροσπέλαστο μπετόν τα ηχοπετάσματα πάνω σε αυτά και οι πυλώνες ρευματοδότησης 25.000 volt.
Η Πάτρα και τα περίχωρα της, των 300.000 κατοίκων, δικαιούνται επιτέλους ένα ολοκληρωμένο μεγάλο έργο υποδομής, που θα την αναβαθμίσει αισθητικά, περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά αλλά και τουριστικά, και θα φέρει την ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει, χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων της.
Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για τους αγώνες μας να αποφευχθεί η καταστροφή της πόλης μας και των παραθαλάσσιων οικισμών της για τους επόμενους αιώνες. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Δε θέλουμε να συμβεί και σε εμάς αυτό που έγινε στη Λάρισα και στα Σεπόλια και σίγουρα και αλλού. Σήμερα στα Σεπόλια ξανακατασκευάζεται το έργο υπόγεια και στη Λάρισα λόγω των συχνών ατυχημάτων διεκδικείται το ίδιο.
Το κόστος της υπογειοποίησης των επιπλέον 2,8 km, ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κόστος δυσανάλογα μικρό για τα οφέλη που θα προκύψουν, με δεδομένο ότι το έργο θα υπάρχει και θα χαρακτηρίζει το παρόν και το μέλλον της πόλη μας.
Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι με βάση τα προβλεπόμενα στο από το 2011 Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης των Πατρών και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Πατρέων καθώς και τα παραπάνω αναφερόμενα , θα ικανοποιηθεί το δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημά μας για υπόγεια διέλευση του σύγχρονου τραίνου από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Ρίου μέχρι το νέο Λιμάνι. Τέτοια μεγάλα έργα υποδομής δεν μπορούν να γίνονται ενάντια στην θέληση των κατοίκων γιατί πρέπει να δημιουργούν ανάπτυξη και ανάπλαση και όχι καταστροφή.
Για την Αγωνιστική Επιτροπή,