Κατάρ 2022 – To υπερθέαμα των 200 δισ. δολαρίων σε γήπεδα από το μέλλον

Είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό πάρτι, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Ο υπέρτατος στόχος κάθε ποδοσφαιριστή, προπονητή, διαιτητή, φιλάθλου. Είναι απλά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ που έχει χτίσει μύθους, έχει γεννήσει απίστευτα συναισθήματα και τώρα ετοιμάζεται να γράψει και πάλι ιστορία.

Μάλλον για να ακριβολογούμε, το συγκεκριμένο κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής ιστορίας έχει ξεκινήσει να γράφεται εδώ και 12 χρόνια (για τους σωστούς, αλλά και τους λάθος λόγους όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω) και το σίγουρο ότι όλη αυτή η περιπέτεια θα είναι πραγματικά μοναδική…

053_AR-22114QATAR01010

Γιατί είναι η πρώτη που θα φιλοξενηθεί στη Μέση Ανατολή, με τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου να διεξάγονται χειμώνα και όχι καλοκαίρι και τις ομάδες να μην κάνουν τουρνέ σε διάφορες πόλεις, αλλά να αγωνίζονται επί της ουσίας σε μία και μοναδική: Την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, στο κέντρο της οποίας υπάρχουν τέσσερα από τα οκτώ γήπεδα των αγώνων και στα περίχωρα της τα υπόλοιπα. Κι αυτή η ιδιαιτερότητα δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους να παρακολουθήσουν δύο και τρία παιχνίδια την ίδια ημέρα…

Το χρονικό της πιο αμφιλεγόμενης ανάθεσης Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Δεκεμβρίου 2010 όταν στη Ζυρίχη, εκεί όπου εδρεύουν τα γραφεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) ανακοινώθηκαν οι δύο χώρες που επιλέχθηκαν από τα 22 μέλη της Εκτελεστικής της Επιτροπής ως διοργανώτριες χώρες των Παγκοσμίω Κυπέλλων του 2018 και 2022.

Το ιερό κονκλάβιο του ποδοσφαίρου, αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία του να ανακοινώσει διπλή ανάθεση και προφανώς αυτή η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο τότε πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι τη διοργάνωση του 2018 ανέλαβε η Ρωσία επικρατώντας των υποψηφιοτήτων της Αγγλίας και των «κοινοπραξιών» Ολλανδίας-Βελγίου, Ισπανίας-Πορτογαλίας.

Αυτή ήταν η πρώτη μικρή έκπληξη, καθώς η Αγγλία ήταν το φαβορί, ωστόσο όταν από το στόμα του Ελβετού παράγοντα ακούστηκε η λέξη «Κατάρ» για το Μουντιάλ 2022 το σοκ ήταν τεράστιο καθώς το Εμιράτο μόλις είχε επικρατήσει των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της συνυποψηφιότητας Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας!

F1_world

Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται το… σενάριο του πιο αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το οποίο παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα από την επομένη της νίκης του Κατάρ και το γεγονός ότι αποτέλεσε την αφορμή για να ξηλωθεί όλη η διοίκηση της FIFA, δεν μετακινήθηκε από το Εμιράτο κι ετοιμάζεται για τη σέντρα (Κυριακή 20/11, Κατάρ-Εκουαδόρ).

Δώδεκα χρόνια γεμάτα αμφιβολίες, ερωτηματικά και υπερσύγχρονες κατασκευές

Από την επομένη κιόλας της ανάθεσης του Μουντιάλ στο Εμιράτο, προέκυψαν σφοδρότατες αντιδράσεις για την επιλογή και εξίσου πολλά ερωτηματικά για το αν είναι εφικτό να φιλοξενηθεί μια τόσο μεγάλη διοργάνωση εκεί.
Οι αντιδράσεις είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι το Κατάρ ήταν η μικρότερη χώρα που αναλάμβανε ένα τέτοιο εγχείρημα (το προηγούμενο ρεκόρ είχε η Ελβετία με το Μουντιάλ του 1954, όπου οι απαιτήσεις βέβαια ήταν τελείως διαφορετικές), αλλά κυρίως με το… πολιτιστικό προφίλ της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να πετύχει το… γκολ της ανάθεσης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η FIFA δεν θα μετανιώσει για τη σημερινή της απόφαση», ήταν η λακωνική δήλωση του (τότε) Εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπλάτερ και το επιτελείο του το μετάνιωσαν πικρά, καθώς απόφαση-έκπληξη της εκτελεστικής επιτροπής προκάλεσε την οργή όλων για τις πρακτικές της διεθνούς ομοσπονδίας.

messi_ronaldo_mbappe

Το πρώτο θύμα ήταν ο Καταριανός επιχειρηματίας Μοχάμεντ μπιν Χαμάν, πρώην πρόεδρος της ασιατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο οποίος μετά από έρευνα κρίθηκε ένοχος για διαφθορά κι εξαγορά ψήφων κι αποκλείστηκε ισόβια από την ενασχόλησή του με το άθλημα. Στα διεθνή MME είχε καθιερωθεί ο όρος Qatargate, που μπορεί να μην αποδείχθηκε ποτέ, παρά τις συνεχόμενες αποκαλύψεις, αλλά το 2015 οδήγησε εν τέλει εκτός ποδοσφαίρου τόσο τον Μπλάτερ, όσο και τον Μισέλ Πλατινί (τότε πρόεδρος της UEFA και πρώτο φαβορί να τον διαδεχθεί) με τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και παράνομες πληρωμές.

Που έφταιγε ο Πλατινί; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπλάτερ, ενώ είχε υποσχεθεί την ψήφο του στους Αμερικάνους, την τελευταία στιγμή έκανε… κωλοτούμπα.
«Ο Πλατινί στις 23/11/2010 συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας με τον Νικολά Σαρκοζί και τον (τότε) διάδοχο του θρόνου του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί σε ένα μυστικό γεύμα όπου άλλαξαν τα πάντα», αποκάλυψε το γαλλικό περιοδικό France Football αναζωπυρώνοντας τις φλόγες…

053_AR-221031QATAR100012
Μια από τις τρεις νέες γραμμές του μετρό που εξυπηρετεί τα στάδια

Τα υπερσύγχρονα γήπεδα, μια νέα πόλη και το… μετρό

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν από την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ είχε να κάνει με τις θερμοκρασίες στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Η προοπτική να διεξαχθούν οι αγώνες την κλασική ημερομηνία (αρχές Ιουνίου-αρχές Ιουλίου) ήταν στο τραπέζι για κάποια χρόνια, αλλά όλοι οι παροικούντες την ποδοσφαιρική Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι ήταν αδύνατο να συμβεί λόγω των καιρικών συνθηκών.