(Φωτο)-Πάτρα: Πληροφόρηση και Συμβουλευτική Εργαζομένων και Ανέργων

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. στο πλαίσιο πρωτοβουλίας ανταπόκρισης στην ανάγκη Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, η οποία εντείνεται σε μεγάλο βαθμό από τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, διοργάνωσε εκδήλωση νομικής πληροφόρησης την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο My Way Hotel & Events, στην Πάτρα, με θέμα:

«Βασικά σημεία του Ν.4808/2021 & το ισχύον κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα»

Η Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Π.Δ.Ε. κα Σταυρούλα Παναγοπούλου-Νικολάου παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις του φορέα για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων σε επίπεδο Περιφέρειας, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία υλοποίησης του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια προσφέροντας υπηρεσίες διευκόλυνσης της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, αλλά και έγκυρης νομικής πληροφόρησης σε θέματα ασφαλιστικά, κερδίζοντας την ευρύτερη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από τους νομικούς συνεργάτες κα Άντα Σταμάτη και κ. Χρήστο Θανασουλόπουλο του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων οι σημαντικότερες διατάξεις του νέου ν. 4808/2021 «για την προστασία της εργασίας» και οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ ν. Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, κα Διονυσία Χρυσάνθου παρουσίασε τη διάσταση της προβληματικής ενοποίησης των ταμείων στον ΕΦΚΑ, καθώς τόνισε ότι για τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά στο πρόβλημα της έκδοσης των συντάξεων, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και κακοδιαχείριση από όλες τις κυβερνήσεις και διοικήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε για τη σημερινή κατάσταση δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι, αλλά ανυπέρβλητα εμπόδια, με πρώτο και κύριο τη δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία, η οποία αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα κανένα μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ να μην προλαβαίνει να συντονιστεί και να ακολουθήσει αυτές τις νομοθετικές αλλαγές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών προς όφελος των πολιτών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΕ κ. Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος τόνισε ότι η ενοποίηση των ταμείων στον ενιαίο ΕΦΚΑ λειτούργησε αρνητικά στην ευρωστία του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ ΠΤ ΒΔ.Π.&Δ.Ε. κ. Γιώργος Παππάς, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα σχετικής πληροφόρησης στους εργοδότες, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, εκπρόσωποι των βουλευτών Αχαΐας κας Σίας Αναγνωστοπούλου, κου Κωνσταντίνου Μάρκου, κου Άγγελου Τσιγκρή.

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμου, κ. Νικόλαος Τσάτσαρης μετέφερε την αναγκαιότητα στήριξης των πολιτών και ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού.

Παραβρέθηκαν επίσης, το μέλος της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Άρης Καρβούνης, το μέλος της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  κ. Γεράσιμος Φεσσιάν, το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νικόλαος Μοίραλης, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Αντώνης Κόλλιας και το μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα Μίνα Ταγκαλάκη.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος κ. Ευρυπιάδης Σαπουνάς, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης ΕΦΚΑ Αγ. Αλεξίου Πάτρας κα Κωνσταντίνα Ζουμπούλη, Πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας, διοικήσεις σωματείων της περιοχής μας και πλήθος συμπολιτών μας.

Την επόμενη μέρα Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022, στις δομές του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΠΔΕ οι Νομικοί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κα Άντα Σταμάτη και κ. Χρήστος Θανασουλόπουλος απάντησαν σε πληθώρα εξατομικευμένων ερωτημάτων και σε προβληματισμούς εργαζομένων και ανέργων που έχουν σχέση με τα Εργασιακά Δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κ.λπ.) και το Κοινωνικοασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συντάξεις γήρατος, χηρείας, αναπηρίας, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.).