Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία χτυπάει με «καμικάζι drone» από το Ιράν

Επέστρεψε το πρωί της Δευτέρας ο τρόμος στο Κίεβο, μια εβδομάδα μετά το φονικό μπαράζ της 10ης Οκτωβρίου όταν είχε εκδηλωθεί η πρώτη φάση των αντίποινων του Βλαντιμίρ Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία.

Η σημερινή επίθεση στο κέντρο ξανά του Κιέβου κατά την οποία έγιναν στόχος και κτήρια με κατοικίες πραγματοποιήθηκε με ιρανικά drone, τα Shaded-136s, στα οποία έχει δοθεί ο τίτλος «καμικάζι drone».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, o απολογισμός από ένα από τα χτυπήματα σε πολυκατοικία κάνει λόγο για έναν νεκρό και τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο με άλλο ένα άτομο να είναι εγκλωβισμένο στα συντρίμμια.

Την ίδια ώρα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες καμικάζι drone τόσο στην νότια όσο και στην ανατολική Ουκρανία. Κατά την ίδια ανακοίνωση οι επιθέσεις της Δευτέρας τις περισσότερες φορές είχαν στόχο κρίσιμες δομές όπως γραφεία και υποδομές για την ηλεκτροδότηση.

Γιατί η Ρωσία έχει στραφεί στα ιρανικά drone

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει καταγγείλλει ότι η Ρωσία έχει παραγγείλλει 2.400 τέτοια drone ιρανικής κατασκευής τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους βάρους μέχρι 50 κιλών.

Όπως σημειώνει το CNN τα drones έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισβολή της Ουκρανίας από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την παραλαβή, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, νέων τέτοιων ιπτάμενων αντικειμένων από το Ιράν.

Τα συγκεκριμένα drone έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν για αρκετή ώρα στην περιοχή η οποία έχει στοχοποιηθεί και «χτυπούν» όταν ο χειριστής τους επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ο επιθυμητός εχθρικός στόχος.

CNN gets first look at a captured Russian drone. See what was found inside

Τα καμικάζι drone από το Ιράν είναι μικρά σε μέγεθος, φορητά και μπορούν να απογειωθούν εύκολα αλλά το κυριότερο πλεονέκτημά τους, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και το εκρηκτικό φορτίο τους μπορεί να πυροδοτηθεί από απόσταση.

Όσο για τον όρο «καμικάζι» αυτός τους δόθηκε λόγω του γεγονότος ότι είναι αναλώσιμα. Ο σχεδιασμός τους είναι για να χτυπούν πίσω από τις γραμμές του εχθρού και καταστρέφονται σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα σε μέγεθος και ταχύτερα στρατιωτικά drones τα οποία μετά την αποστολή τους επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το CNN, διαθέτει και δικής της κατασκευής drones από την ρωσική εταιρεία Kalashnikov Concern.

Οι Ουκρανοί πιέζουν για αντιαεροπορικά συστήματα

Οι επιθέσεις από τέτοιου είδους drones ήταν αυτή εξάλλου που προκάλεσε την επιμονή της ουκρανικής αντιπροσωπείας για παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση αυτή, τα αντιαεροπορικά συστήματα ήταν η μια από τις τρεις προτεραιότητες που ζητήθηκαν από τους Ουκρανούς στη συνάντηση των Βρυξελλών.

Όπως μεταδίδει, δε, το Reuters η μεταφορά των ιρανικών drone στη Ρωσία θα είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων το επόμενο διάστημα.

Η ΕΕ αναζητεί συγκεκριμένα στοιχεία για οποιαδήποτε εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Θα αναζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή (του Ιράν στον ουκρανικό πόλεμο)», σημείωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το χτύπημα της Δευτέρας (17/10) στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έκανε λόγο για εκρήξεις στο κέντρο της πόλης από χτυπήματα με drone που προκάλεσαν ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες, και  φωτιά σε ένα μη οικιστικό κτίριο.  Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους, μία από τις εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμού του Κιέβου. Φωτογραφίες που δημοσίευσαν δημοσιογράφοι στο διαδίκτυο δείχνουν κόσμο να περιμένει  σε υπόγεια διάβαση για να προστατευτεί, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των επιβατών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν τρεις εκρήξεις, κατά σειρά στις 06:35, στις 06:45 και στις 06:58 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Λίγο πριν από την πρώτη, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας. Ακολούθησαν και άλλα χτυπήματα με drone, φτάνοντας μέχρι στιγμής τα εννέα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.

Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.

Την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.