Aχαΐα: Στις πρώτες θέσεις της λίστας με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ανηλίκων – Δικογραφία και…ελεύθεροι.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των περιοχών ανά την ελληνική επικράτεια που καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ανηλίκων και συλλήψεων, συμπεριλαμβάνεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για το 2021, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές των κεντρικών της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες ηλικίας από 13 έως 17 ετών ανέρχονται στους 446 και την κατατάσσουν στην τέταρτη θέση μετά την Αττική (1.833) και τη Θεσσαλονίκη (473).

Στις ηλικίες 7 έως 12 ετών οι συλλήψεις ανέρχονται στις 24, με την περιοχή να καταλαμβάνει την 4η θέση με την «πρωτιά» να κατέχει η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ν’ ακολουθούν η Αττική και η Στερεά Ελλάδα. Στο σύνολο των 5.460 συλλήψεων, οι 470 αφορούσαν σε παιδιά και έφηβους που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας κυρίως για κλοπές και διαρρήξεις.
Σε τοπικό επίπεδο ωστόσο, εν αντιθέσει με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα δεν καταγράφεται σύσταση συμμοριών και οργανωμένη δράση αυτών. Η παραβατικότητα εντοπίζεται κυρίως σε αγόρια και κορίτσια προερχόμενα από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, που στην πλειοψηφία τους παρανομούν, καθ’ υπόδειξη και παρακίνηση ενηλίκων. Αυτή η μορφή παραβατικότητας αποτελεί «πονοκέφαλο» για την τοπική ΕΛΑΣ, καθώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα, πλείστα περιστατικά καταγγέλλονται σχεδόν σε καθημερινή βάση και διαπιστώνεται, πως οι δράστες είναι ανήλικοι.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων και λόγω της φύσεως των αδικημάτων – πλημμελήματα – σχηματίζεται σε βάρος τους δικογραφία και αφήνονται ελεύθεροι.