Ηλεία: Σε κατάσταση πολιορκίας Βάλμη, Κοτρώνα, Αγραπιδοχώρι, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα

Νύχτα τρόμου έζησαν χθες οι κάτοικοι της βόρειας Ηλείας και των περιοχών Βάλμη και Κοτρώνα, καθώς το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε το απόγευμα χάρη στους δυνατούς ανέμους βγήκε γρήγορα εκτός ελέγχου.

Παρά τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις δεν επετεύχθη ο έλεγχός του, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να δώσουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η πυρκαγιά μαίνεται.

Οι φλόγες ξεκίνησαν από την περιοχή Πόρτες Αχαΐας, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, όπου παρά την παρουσία ισχυρών δυνάμεων ο «στρατηγός» άνεμος που έπνεε δυνατός την «έσπρωξε» εντός των γεωγραφικών ορίων της Ηλείας και προς την περιοχή Βάλμη, για την οποία ζητήθηκε και η προληπτική εκκένωσή της.

Οι δυνάμεις στο μέτωπο
Οι δυνάμεις στο μέτωπο Από τις πρώτες στιγμές εκτιμήθηκε η ανάγκη για ισχυρή παρουσία της πυροσβεστικής στο σημείο. Μάλιστα, το παρών έδωσαν 130 πυροσβέστες με 43 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούσαν συνεχώς έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο σημείο να σημειωθεί πως βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ενώ υπήρξε και ένα μικρό απρόοπτο με όχημα του δήμου.

Το μήνυμα και η εκκένωση
Λόγω ότι η πυρκαγιά μαινόταν κοντά σε οικιστικό κομμάτι, οργανώθηκε επιχείρηση προληπτικής εκκένωσης με μήνυμα από τον 112, το οποίο και εστάλη στους κατοίκους του χωριού Βάλμη όπου και εξαπλώθηκαν οι φλόγες. Λίγο αργότερα ωστόσο υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες και εντολή εκκένωσης της περιοχής Κοτρώνα και Αγραπιδοχώρι.

Ορατή από μεγάλη απόσταση
Το μεγάλο μέγεθος του μετώπου έγινε αντιληπτό και από την πόλη του Πύργου, στην οποία μάλιστα το απόγευμα υπήρχε και αρκετή ποσότητα στάχτης που μεταφέρθηκε στον αέρα και κατέληξε στις αυλές και τα μπαλκόνια των σπιτιών.

Εστία και στη Μανωλάδα
Μικρότερης έκτασης πυρκαγιά υπήρξε και στην περιοχή της Παλαιάς Μανωλάδας, όπου στάχτη έγιναν συνολικά 5 στρέμματα ελαιώνα. Στο σημείο βρέθηκαν 4 οχήματα με 8 άνδρες και επικεφαλή της επιχείρησης τον Διοικητή της ΠΥ Λεχαινών Θοδωρή Λεβέντη, όπου χάρη στην έγκαιρη επέμβασή τους την έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο και την κατάσβεσαν πλήρως.

patrisnews.com