ΑΧΑΪ́Α: Ετοιμάζουν ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων από Πλατάνι μέχρι Ψαθόπυργο

Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις έχουν προκληθεί από το Πλατάνι μέχρι τον Ψαθόπυργο, ενάντια στις 22 τεράστιες ανεμογεννήτριες που σχεδιάζονται να ανεγερθούν στην περιοχή.

Οι κατασκευές είναι διπλάσιου μεγέθους από αυτές του αιολικού πάρκου στο Παναχαϊκό, καθώς θα φτάνουν σε ύψος τα 150 μέτρα και την Δευτέρα στις 7:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημοτικό κατάστημα του Ρίου.

Για το θέμα έχει σχηματιστεί επιτροπή αγώνα στην οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς από εννέα κοινότητες της περιοχής. Πρόκειται για τους συλλόγους Ψαθοπύργου, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου, Αγίου Βασιλείου, Πλατανίου, Ανω και Κάτω Καστριτσίου, Αργυρών και Σελλών.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, προβλέπεται η εγκατάσταση στη θέση «Περιστερόβραχος» Πλατανίου, δυο τεράστιου μεγέθους ανεμογεννητριών (πάνω από 150μ. ύψος) περίπου 1200 μέτρα από τους οικισμούς των Τσελεΐκων και Αγίου Βασιλείου και η μετέπειτα εγκατάσταση άλλων 20 περίπου μέχρι τον Ερινεό.

Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίου, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ Νίκος Κοτρωνιάς δήλωσε στην «ΠτΚ» ότι η ευρύτερη περιοχή έχει αναστατωθεί από την ενημέρωση που είχε πριν από λίγες ημέρες από τον Δήμο Πατρέων. «Πληροφορηθήκαμε ότι σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν δύο τεράστιες ανεμογεννήτριες σε απόσταση 1200 μέτρων από το Πλατάνι και άλλες κοινότητες της περιοχής και στη συνέχεια αναμένεται να εγκατασταθούν άλλες 20, μέχρι την περιοχή του Ψαθοπούργου. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι σε ένα καταπράσινο δάσος μοναδικής ομορφιάς και τόπο αναψυχής για πολλούς πατρινούς, θα κατασκευάζονταν τέτοια μεγαθήρια» είπε ο Νίκος Κοτρωνιάς. Πρόκειται για κατασκευές ύψους 150 μέτρων, διπλάσιες σε μέγεθος από αυτές του αιολικού πάρκου στο Παναχαϊκό όρος.

Ο Δήμος Πατρέων γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ η προφορική δέσμευση και της Περιφέρειας κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Ομως, οι τελικές αποφάσεις ξεφεύγουν από την αρμοδιότητά τους, ως εκ τούτου οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να σχηματίσουν ένα μέτωπο αντίδρασης στο σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο.

Η συντονιστική επιτροπή «Κοινοτήτων Ανατολικής Πάτρας» (πρώην Δήμου Ρίου), σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταγγέλλει ότι τους ανακοινώθηκε με καθυστέρηση από το Δήμο και χωρίς διαβούλευση όπως ορίζεται από το νόμο, η επικείμενη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών μεγάλης ισχύος, σχεδόν μέσα στα σπίτια τους.

Η οπτική όχληση των ανεμογεννητριών που θα είναι από τις μεγαλύτερες της περιοχής, θα είναι ορατή ακόμη και από το Φρούριο του Ρίου όπως αναφέρει και η μελέτη της εταιρείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ 

Σύσσωμοι, οι φορείς των εννέα κοινοτήτων καθώς και πλήθος προβληματισμένων κατοίκων, τις δύο τελευταίες εβδομάδες αντιδρούν, αντιμετωπίζοντας το έργο ως μεγάλη περιβαλλοντική απειλή για την περιοχή.

Η επιτροπή τονίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ζητούμενο στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης, αλλά δεν μπορούν να δεχθούν ανεμογεννήτριες ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το παρθένο δάσος της και η σπάνια πανίδα που κατοικεί σε αυτό, θα καταστραφούν ώστε να ικανοποιηθούν οικονομικά συμφέροντα ιδιωτών, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένη την περιοχή σε πλημμύρες, μετατρέποντάς την σε ξερικό τοπίο.

Η επιβάρυνση της υγείας και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θεωρείται δεδομένη, έπειτα από την εγκατάσταση του εν λόγω Αιολικού Πάρκου.

Η επιτροπή καλεί το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση να αποσύρουν την μελέτη και την εταιρεία να επιλέξει άλλο σημείο εγκατάστασης, μακριά από τους οικισμούς, διαφορετικά όλοι οι φορείς της περιοχής θα ανταπαντήσουν άμεσα ακόμα και με μαζικές αγωγές εναντίον κάθε νομικά υπεύθυνου.