Σενάρια πρόωρων εκλογών και διλήμματα – Τα ονόματα “γαλάζιων” υποψηφίων

Σε προεκλογικό φόντο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση, άλλωστε σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας με τα σενάρια για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες δίνουν και παίρνουν.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο όπως έχει σημειώσει, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέσα σε κλίμα τοξικότητας θα βλάψει την πορεία της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει από τώρα τις εκλογές για το φθινόπωρο, να μπει υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και να τεθεί σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομματικό τακτικισμό. “Έφτασε μάλιστα στο σημείο, με την αντιθεσμική του τοποθέτηση, να αφήσει άθλια, “τραμπικού” τύπου, υπονοούμενα για το σπουδαιότερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τρεις αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν τα όποια εκλογικά σενάρια υπάρχουν. Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, τα ελληνοτουρκικά και η πανδημία του κορονοϊού είναι ζητήματα που η εξέλιξη τους ενδεχομένως να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι και οι βασικοί λόγοι που κανείς τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν θεωρεί “κλειδωμένες” τις κάλπες το φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Παρά το γεγονός πως επίσημα η χώρα δεν έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ξεκινήσει ήδη να θέτουν ήδη εκλογικά διλήμματα. “Σταθερότητα ή περιπέτειες” και “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση”, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βάζει τα δικά του ερωτήματα προς τους ψηφοφόρους: “Πολιτική Αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος”.

Την ίδια στιγμή στη ΝΔ βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο οι περιοδείες μεικτών κυβερνητικών κλιμακίων σε όλη την χώρα αλλά και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων με στόχο την ανανέωση και τη διεύρυνση προς τον χώρο του Κέντρου.

Επικρατείας
Το μόνα ονόματα που φαίνεται να έχουν “κλειδώσει” για το Επικρατείας είναι του Κυριάκου Πιερακάκη που πιθανότατα θα αναλάβει εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο και του Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Ταραντίλης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όπως επίσης ο Άκης Σκέρτσος και ο Θόδωρος Λιβάνιος.

Α΄ Αθηνών
Αρκετά είναι τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί για την Α΄ Αθήνας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία νέα υποψηφιότητα ενώ εκτός όπως είναι γνωστό έχει τεθεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που διαγράφηκε και αποχώρησε από τη ΝΔ.

Οι Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Πλεύρης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Άγγελος Συρίγος, Νικήτας Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Ερωτήματα υπάρχουν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Ελίζα Βόζενμπεργκ που συμπληρώνει δύο θητείες στις Βρυξέλλες και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ενώ πιθανότατα υποψήφιος θα είναι ο Θόδωρος Φορτσάκης που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτος επιλαχόν.

Νότιος Τομέας
Η υποψηφιότητα του Τάκη Θεοδωρικάκου τάραξε τα νερά στον Νότιο Τομέα σε ένα ψηφοδέλτιο που μετέχουν έμπειρα ονόματα που γνωρίζουν από εκλογικές μάχες, όπως ο Νίκος Δένδιας, η Σοφία Βούλτεψη, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Διονύσης Χατζηγάκης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, η Άννα Καραμανλή, ο Βασίλης Σπανάκης και ο Γιάννης Καλιάνος. Δεν αποκλείεται να προστεθεί ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, ενώ θολό παραμένει το τοπίο για τον Νίκο Χαρδαλιά.

Βόρειος Τομέας
Σε “μάχη” για δύο εξελίσσεται η κούρσα στον βόρειο τομέα. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση, από εκεί και πέρα εκ νέου υποψήφιοι θα είναι η Νίκη Κεραμέως, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Καιρίδης και Ζωή Ράπτη. Πιθανότατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δεν θα είναι τελικά στα “γαλάζια” ψηφοδέλτια.

Δυτικός Τομέας
Η ένταξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα ψηφοδέλτια του Δυτικού Τομέα έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητα, καθώς ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει πολύ καλά την συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, καθώς εκλεγόταν ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας πριν γίνει η κατάτμησή της.

Οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ωστόσο ερώτημα αποτελεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει να είναι υποψήφιος στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, όπως είχε πράξει στις προηγούμενες εκλογές. Στο ψηφοδέλτιο προστέθηκε και το όνομα της Μαρίας Συρεγγέλα που θα πάρει το βάπτισμα του πυρός.

Ανατολική Αττική
Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ανατολική Αττική, καθώς ο Μάκης Βορίδης, η Γεωργία Μαρτίνου, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Γιώργος Βλάχος θα έχουν πλέον στο ίδιο ψηφοδέλτιο τον Στέλιο Πέτσα και την Σοφία Ζαχαράκη.

Δυτική Αττική
Δεν αναμένονται εκπλήξεις στον Δυτικό Τομέα με τους τρεις βουλευτές να διεκδικούν την επανεκλογή τους. Από την μία πλευρά ο έμπειρος Θανάσης Μπούρας και από την άλλη οι “νέοι” και φιλόδοξοι Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, οι οποίοι ετοιμάζονται για μία δεύτερη θητεία.

Α’ Πειραιώς
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο στην Α΄ Πειραιά μετά την υποψηφιότητα της Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία βάζει δύσκολα στους άλλους συνδιεκδικητές για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Υποψήφιοι θα είναι και πάλι ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιάννης Μελάς, ο Νίκος Μανωλάκος, η Νόνη Δούνια και Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

Β’ Πειραιώς
Θολή είναι η εικόνα στην Β΄ Πειραιά καθώς ο Δημήτρης Μαρκόπουλος θα δώσει την μάχη της επανεκλογής ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως το ίδιο θα πράξει ο Γιάννης Τραγάκης. Στις προηγούμενες εκλογές ο έμπειρος κοινοβουλευτικός προανήγγειλε την διαδοχή του από τον γιο του, γεγονός που ενόχλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κόβοντας με μιας οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο. Ο Γιάννης Τραγάκης εξελέγη εκ νέου το 2019 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του ώστε να μην υποπέσει στο ίδιο λάθος.

Α΄ Θεσσαλονίκης
Ισχυρές αναταράξεις μετά από αρκετά χρόνια θα υπάρξει στην πρώτη εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης καθώς πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο ακούγεται πως θα ενταχθούν, η Μαρία Σπυράκη που επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, η Βούλα Πατουλίδου και ο Άγγελος Χαριστέας. Εννοείται πως θα παραμείνουν οι νυν βουλευτές, Κώστας Γκιουλέκας, Ελένη Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας και Θόδωρος Καράογλου.