Ισημερινός: Στους έξι έφτασαν οι νεκροί των κινητοποιήσεων για την αύξηση του κόστους ζωής

Έντεκα ημέρες κινητοποιήσεων έχουν συμπληρωθεί στον Ισημερινό, με τους αυτόχθονες πολίτες της χώρας να διαμαρτύρονται για την άνοδο της τιμής των καυσίμων και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων, που κορυφώθηκαν την Πέμπτη με την απόπειρα των διαδηλωτών να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίτο, και την αστυνομία να διαλύει το πλήθος.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τους νεκρούς των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών να φτάνουν τους 6, οι τρεις από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Συμμαχία Οργανώσεων Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την Πέμπτη, ένας 39χρονος διαδηλωτής και ένας ακόμη νεαρός σκοτώθηκαν από σφαίρα, ενώ ένας ιθαγενής σκοτώθηκε σε σύγκρουση με στρατιωτικούς στην πόλη Κασπιγασί.

Ο στρατός από την πλευρά του υποστηρίζει ότι άνδρες του που εγγυούνταν την ασφάλεια οχηματοπομπής με τρόφιμα «δέχθηκε επίθεση από ομάδα ταραχοποιών» στην Κασπιγασί και ότι 17 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.
Πάντως, η Συμμαχία Οργανώσεων Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ενώ έχουν γίνει 94 συλλήψεις από τις 13η Ιουνίου. Η αστυνομία αναφέρει 74 τραυματίες αστυνομικούς.

Κατάληψη στο Σπίτι του Πολιτισμού
Την Πέμπτη επίσης, χιλιάδες ιθαγενείς μπήκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού (Casa de la Cultura Ecuatoriana, CCE), που είχε επιταχθεί για αρκετές ημέρες από τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρόκειται για έναν αχανή πολιτιστικό χώρο, σημείο συνάντησης και συγκέντρωσης αυτοχθόνων στην πρωτεύουσα και η ελεύθερη πρόσβαση στο CCE αποτελούσε έναν από τους όρους του κινήματος διαμαρτυρίας για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους διαδηλωτές να εγκατασταθούν εκεί για να προαγάγει τον «διάλογο» και «την ειρήνη», εξήγησε ο υπουργός Προεδρίας, ο Φρανσίσκο Χιμένες.

Σκοπός είναι «να σταματήσουν οι αποκλεισμοί δρόμων, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι επιθέσεις σε διάφορες τοποθεσίες», πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ ο αρχηγός του κράτους Γκιγιέρμο Λάσο, που διαγνώστηκε με νέο κορονοϊό, βρίσκεται σε απομόνωση.

Ωστόσο, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, καθώς λίγο αργότερα ογκώδες πλήθος διαδηλωτών, με γυναίκες επικεφαλής, προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Συμμετέχοντες στην πορεία ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες, πυροτεχνήματα, κοκτέιλ μολότοφ. Το πλήθος κατόπιν αποσύρθηκε σε κοντινό πάρκο.

Κάπου 14.000 άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, διαδηλώνουν εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής και απαιτούν κυρίως να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. Η αστυνομία λογαριάζει ότι περίπου 10.000 εξ αυτών βρίσκονταν χθες στην πρωτεύουσα Κίτο.