Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νέα κόντρα Φαρμάκη-Κατσιφάρα για τα έργα

Μία ανακοίνωση της πρώην περιφερειακής αρχής του Απ. Κατσιφάρα, στην οποία αναφερόταν πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίρνει το «Βραβείο Αναποτελεσματικότητας στο ΕΣΠΑ και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό» από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οδήγησε σε πολιτική σύγκρουση με τη νυν… του Ν. Φαρμάκη

«Όταν από τις αρχές του 2020 παροτρύναμε την Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση στη διαχείριση της πανδημίας και να σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής, η ίδια ήταν αμετανόητη.

Μιλούσε για ένα μοντέλο διοίκησης που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
Με τα στοιχεία της Eurostat λοιπόν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2020 και το 2021 ήταν
 προτελευταία στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ
 πρωταθλήτρια στην αύξηση κινδύνου φτώχειας των πολιτών και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες
πρωταθλήτρια στην επιδείνωση της υποαπασχόλησης και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες
Κύριε Φαρμάκη,
Όσο και να προσπαθείτε να πείσετε ότι όλα πάνε καλά η ίδια η πραγματικότητα, με τα πλέον επίσημα στοιχεία, σας διαψεύδει.
Αλλάξτε πολιτική.
Σταθείτε δίπλα στην κοινωνία και στις παραγωγικές δυνάμεις.
Όχι άλλη αυτοπροβολή.
Μπροστά μας είναι ο δρόμος και είναι δύσκολος για την κοινωνία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΔΕ κατηγορώντας τον πρών περιφερειάρχη πως μαρτυράει μόνος του το μέγεθος της αποτυχημένης θητείας του. «Μας έμφεται για την απορροφητικότητα των πόρων ΕΣΠΑ. Ξεχνάει ή τεχνηέντως αποκρύπτει τον υπερδιπλασιασμό της, που ο ίδιος άφησε. Πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης καθώς τα στοιχεία της Eurostat αφορούν εικόνα που έχει το δικό του θλιβερό αποτύπωμα στην διοίκηση. Ο ίδιος προετοίμασε και «έτρεξε» το μεγαλύτερο τμήμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, επιδεικνύοντας τραγικά χαμηλές επιδόσεις» αναφέρει η απάντηση.

Η περιφερειακή αρχή, όταν ανέλαβε το 2019, ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια να αυξήσει όλους τους δείκτες, γεγονός που αποτυπώνεται στην εξέλιξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος σε σχέση με το 2021, που εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη πρόοδο σε προσκλήσεις, εντάξεις, νομικές δεσμεύσεις και δαπάνες του ΕΣΠΑ. Η απορροφητικότητα, από 26,62% το 2019, έφτασε στο 56,19% στο τέλος του 2021, κι αυτό δεν έγινε απλά, ούτε τυχαία. Η Δυτική Ελλάδα έχει κερδίσει θέσεις. Είναι 4η από 7η στην έκδοση προσκλήσεων, 4η από 6η στην εξέλιξη εντάξεων και 9η από 11η στις νομικές δεσμεύσεις.

Με άλλα λόγια, κατηγορεί εμάς για δικά του αποτελέσματα. Τα δικά μας, δυστυχώς γι’ αυτόν αλλά ευτυχώς για την περιοχή δείχνουν μόνο βελτίωση.

Οχι απλώς ματαιοπονεί ο κ. Κατσιφάρας, προσπαθώντας πάλι να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, αλλά και… μαρτυράει μόνος του το μέγεθος της αποτυχημένης θητείας του» καταλήγει η Περιφέρεια.