Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» – Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αιτία γι’ αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία «φαινόμενο ψυχρής λίμνης».

«ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ “ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ” ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ “ΚΛΕΙΣΤΗ” ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΟΠΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΨΗΛΑ. ΑΥΤΗ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ», ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αναμένουμε επικίνδυνα μπουρίνια. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει στο Facebook, ο κ. Μαρουσάκης: «Στροφή 180 μοιρών θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

«Πονηρός καιρός»
Στη συνέχεια σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης: «Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας “ξεγελάσουν” και να μας πιάσουν στον ύπνο…

Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι. Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται “βαριά” σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!».

Στον δεύτερο χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Τι γράφει η υπηρεσία meteo.gr για το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης
Την ίδια, στιγμή σε άρθρο τους για την «ψυχρή λίμνη», οι μετεωρολόγοι της υπηρεσίας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος και Α. Καραγιαννίδης αναλύουν εκτενώς το φαινόμενοι

«Ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό με ψυχρό πυρήνα που από τη Δευτέρα 06/06 θα στροβιλίζεται επάνω από τη Δυτική Μαύρη Θάλασσα καθώς και μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα προσεγγίσει την χώρα μας από βορειοδυτικά από τα μέσα της εβδομάδας θα ενισχύσουν σημαντικά την αστάθεια έως την Παρασκευή 10/06.

Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες που σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές, απογευματινές καθώς και πρώτες βραδινές ώρες, κατά κύριο λόγο στις ηπειρωτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική πτώση από την Τρίτη 07/06 και στα δυτικά τμήματα της χώρας από την Τετάρτη 08/06.

Στο Σχήμα 1 σημειώνεται η θέση που αναμένεται να έχει το αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα το μεσημέρι της Δευτέρας 06/06.

Πηγή: meteo.gr
Ιδιαίτερα για τη Δευτέρα 06/06 αναμένονται βροχές από τις πρωινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της Θράκης, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, στην Πελοπόννησο, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, στις Σποράδες και στην Εύβοια.

Από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι. Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις αναμένονται το μεσημέρι και απόγευμα στον νομό Θεσσαλονίκης ενώ στην Αττική τα ισχυρότερα φαινόμενα θα σημειωθούν στα βόρεια του νομού. Ο προγνωστικός Δείκτης Επικινδυνότητας του Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) είναι στο επίπεδο 2. .

Στα Σχήματα 2 και 3 φαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται βροχοπτώσεις και καταιγίδες (πράσινες και μπλε αποχρώσεις) ενώ με μαύρες κουκίδες (μικρό χαλάζι), λευκές κουκίδες (μικρό χαλάζι σε μεγάλες ποσότητες) και κόκκινα τρίγωνα (μεγάλο χαλάζι) σημειώνονται οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζόπτωσης.