Αχαΐα: 3.057 κάθονται στα θρανία για μία θέση στα Πανεπιστήμια – Σε 38 εξεταστικά κέντρα

Πρεμιέρα σήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με το ίδιο μάθημα.
Φέτος οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα χωρίς σελφ τεστ αλλά με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Στον νομό μας θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα Γενικά Λύκεια 2.302 μαθητές οι οποίοι θα εξεταστούν γραπτώς και 96 που θα εξεταστούν προφορικά ως φυσικά αδύνατοι. Από το ΕΠΑΛ θα συμμετάσχουν 595 μαθητές στις γραπτές εξετάσεις και 64 στις προφορικές.
Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ανδρέας Ζέρβας, θα λειτουργήσουν 34 εξεταστικά γα τους υποψηφίους των ΓΕΛ με αντίστοιχες Λυκειακές Επιτροπές και βοηθητικό προσωπικό και τέσσερα εξεταστικά κέντρα ΕΠΑΛ. Δύο Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα για τους προφορικά εξεταζομένους ένα για τους αποφοίτους των ΓΕΛ και ένα για τους ΕΠΑΛ.
Επίσης, σε επίπεδο νομού θα λειτουργήσει ένα βαθμολογικό Κέντρο στο οποίο θα βαθμολογηθούν γραπτά από άλλες περιοχές και το οποίο θα στελεχωθεί με επικουρικό και επιστημονικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς 984 θα είναι οι επιτηρητές στα Εξεταστικά Κέντρα των ΓΕΛ, 450 επιτηρητές στα ΕΠΑΛ, 350 βαθμολογητές ΕΠΑΛ και 700 βαθμολογητές ΓΕΛ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν αύριο με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ακολουθούν τα μαθήματα για τις τρεις ομάδες προσανατολισμού ως εξής:
• Δευτέρα 6/6 Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία
• Τετάρτη 8/6 Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική.
• Παρασκευή 10/6 Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.
Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν με τα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: σήμερα με τα Νέα Ελληνικά και το Σάββατο 4/6 με τα Μαθηματικά. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τα μαθήματα ειδικοτήτων, από την Τρίτη 7/6 έως την Παρασκευή 17/6.