ΣΥΡΙΖΑ: Οι δημοσκοπήσεις, το εσωκομματικό μπρα ντε φερ στο παρασκήνιο, το “μήνυμα” Α. Τσίπρα

Τι έχουν τα έρμα και (δεν) ψοφάνε;

Ραγδαία και ανεπίστρεπτη φθορά της Κυβέρνησης κατά πώς διαβλέπει μήνες τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προκύπτει ( και) από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών αλλά αντιθέτως, η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός δείχνουν εντυπωσιακές αντοχές παρά τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία ( ακρίβεια και μέτρα) που αποτυπώνουν την ανησυχία και τη δυσφορία των Πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ “τσιμπάει” στις τελευταίες μετρήσεις, αναμφίβολα. Τόσο περιορισμένα όμως που ακόμη και στην άσκηση εργασίας ότι θα συνεχίσει να ανεβάζει τα ποσοστά του και η κυβέρνηση να παραμένει στα δικά της με τους ίδιους ρυθμούς, οι επόμενοι μήνες έως τις εκλογές ( ακόμη και αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας), δεν του αρκούν για να γυρίσει το κλίμα.

“Δεν είναι ευθύγραμμες οι εξελίξεις, η καθημερινότητα με την ακρίβεια είναι αδυσώπητη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται παραδοσιακά στις δημοσκοπήσεις, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων είναι “βραδυφλεγής” βόμβα για την κυβέρνηση, οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής” και άλλα σχετικά στοιβάζονται στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου καταρχάς να μη χάσει το θετικό μομέντουμ της εσωκομματικής διαδικασίας με την εκλογή προέδρου από τη βάση που βρήκε την Κουμουνδούρου με 172.000 μέλη και την ηγεσία της με κερδισμένο απολύτως το προσωπικό της στοίχημα: Από αυτά τα συνολικά 172 χιλιάδες μέλη, τα 110.000 τα έφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αναμφισβήτητα.

“Παζάρια”
Παραλλήλως, το restart που πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ( ο κ. Τσίπρας για την ακρίβεια) του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται πρακτικά την Κυριακή με την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θα σημάνει και την απεμπλοκή από τα εσωκομματικά πάρε-δώσε, τζαρτζαρίσματα και ισορροπίες τρόμου για τον πρόεδρο του κόμματος.

Θεωρητικώς τουλάχιστον. Διότι ναι μεν η εσωκομματική αντιπολίτευση έγινε μούσκεμα , αποδοκιμαζόμενη από τα μέλη του κόμματος παρότι κρατούσε “Ομπρέλα” αλλά η νέα ανθρωπογεωγραφία των εσωκομματικών συσχετισμών, δημιουργεί άλλου είδους πονοκεφάλους στον κ. Τσίπρα.

Οι “προεδρικοί” είναι μια δεξαμενή στελεχών με ετερόκλητα χαρακτηριστικά και “ύφος εξουσίας”, πολλά εκ των οποίων, ναι μεν εξυπηρετούν το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα αλλά όχι πάντα με μεθόδους που τον διευκολύνουν ή ο ίδιος προκρίνει. Κοινώς, ενίοτε του δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα του λύνουν ( όπως πχ ο Π. Πολάκης).

Έως και την Κυριακή εξάλλου, μέχρι να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας τις αποφάσεις του ( γραμματέα κόμματος, αναπληρωτές, εκπρόσωπο) είναι σε εξέλιξη σκληρό υπόγειο “μπρα ντε φερ” μεταξύ των στελεχών , με τους “σκληρούς προεδρικούς” να διεκδικούν διεύρυνση του αποτυπώματός τους στο κόμμα ( καθώς “σάρωσαν” στις εσωκομματικές διαδικασίες).

Συνομιλητές του προέδρου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τα ονόματα της επιλογής του Α. Τσίπρα, τόσο για το θέμα γραμματέα ( επιμένει το ρεπορτάζ ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες παραμονής του Δ. Τζανακόπουλου παρά αποχώρησης) διαμηνύουν όμως ότι ” ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι σε φάση για παζάρια με καμία πλευρά”.

Για την ώρα πάντως, η αλήθεια είναι πως οι όποιες συζητήσεις και τετ α τετ του κ. Τσίπρα με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, έχουν κρατηθεί μυστικές και δεν έχει διαρρεύσει απολύτως τίποτα για τις αποφάσεις του. Εάν τις έχει λάβει.

https://www.capital.gr/