Οι δικαστές γύρισαν σελίδα: Τι σηματοδοτεί η επικράτηση της Στενιώτη επί του Σεβαστίδη

Λίγες στιγμές μετά την επικράτηση της εφέτη, Μαργαρίτας Στενιώτη στην εκλογική ”μάχη” για την προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής ένωσης, τα πρώτα πυρά ήρθαν από τον απερχόμενο πρόεδρο Χρ. Σεβαστίδη που μίλησε (αντί συγχαρητηρίων) για “τεράστιο πισωγύρισμα”.

Αυτή σκηνή, βγαλμένη από δεκάδες προηγούμενες, ανάλογου ύφους αντιπαράθεσης, είναι η επικρατούσα τα τελευταία χρόνια στις τάξεις της Ένωσης. Ήταν μάλιστα η αφορμή πολλές φορές για δημόσια αποδοκιμασία, αφού οι χαρακτηρισμοί που ανταλλάσσονταν μεταξύ των αντίπαλων πλευρών, ήταν οξύτατοι.

Σε ένα περιβάλλον τέτοιο περιβάλλον που τα τελευταία χρόνια εμπεριείχε – σε αρκετές περιπτώσεις- μια έντονη “πολεμική” και λόγο που δεν συνάδει με τη νηφαλιότητα που απαιτείται στην δημόσια εκφορά του δικαστικού λειτουργού, καλείται να χαράξει την επόμενη μέρα , η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη.

Η νέα πρόεδρος αναλαμβάνει τα ηνία – αυτή τη φορά με την ψήφο των συναδέλφων της- από τον Χριστόφορο Σεβαστίδη, για δεύτερη φορά (το 2015 είχε αντικαταστήσει την Βασιλική Θάνου) και γίνεται η δεύτερη γυναίκα στη ιστορία της Ένωσης που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Η ίδια περιέγραψε, σε επιστολή προς τους συναδέλφους της το δικό της πρόταγμα: “Την αλλαγή σελίδας της ένωσης θέτοντας τέλος στον διχαστικό λόγο και την αποκατάσταση του κύρους της” καλώντας σε συστράτευση όλα τα μέλη της Ένωσης.

Πυρά
Πριν πάντως στεγνώσει το μελάνι στα επίσημα αποτελέσματα που έδειξαν πως χάνει τις εκλογές μετά από 6 χρόνια, ο απερχόμενος πρόεδρος, αντί συγχαρητηρίων, με τοποθέτησή του εξαπέλυσε πυρά στην νέα ηγεσία μιλώντας για πισωγύρισμα: “…Το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά ένα τεράστιο πισωγύρισμα και αυτό θα γίνει σύντομα αντιληπτό. Παραδίδουμε την διοίκηση της Ένωσης με ανησυχία για την τύχη της και τους σκοπούς που θα υπηρετήσει στο εξής..”.

Το αποτέλεσμα λοιπόν μπορεί να σηματοδοτεί μια νέα αρχή, αλλά η ιστορία των τελευταίων ετών δείχνει πως η ενότητα δεν αποτελεί δεδομένο για τους δικαστές αλλά ζητούμενο.

Κι αυτό γιατί αν σκεφτεί κανείς πως ξεκίνησαν τα πράγματα για την νεότερη γενιά των συνδικαλιστών – δικαστών, τίποτε δεν προμήνυε την σφοδρή σύγκρουση, πρωτοφανών διαστάσεων που ακολούθησε.

Άλλωστε η εποχή Σεβαστίδη όμως σημαδεύτηκε , πέραν των άλλων, από μια δημόσια τοποθέτηση που ενδεχομένως προκάλεσε μια τις σημαντικότερες ρωγμές στην Ένωση.

Ήταν η δημόσια ανακοίνωση για το θέμα της απεργίας πείνας του Δημ. Κουφοντίνα (έκανε έκκληση στην Πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της μεταχείρισης του κρατούμενου, με τη φράση “η Δημοκρατία έχει σταθερά θεμέλια και ισχυρούς θεσμούς που της επιτρέπουν να συνδυάζει την απαίτηση συμμόρφωσης στους νόμους με την τήρηση των αρχών του ανθρωπισμού”) που χώρισε στα δυο την Ένωση και οδήγησε ακόμα και σε παραιτήσεις μελών της.

Από τότε κύλησε ο χρόνος (ακόμα και με νίκες των δικαστών σε επιμέρους ζητήματα) αλλά οι πληγές ουδείς γνωρίζει αν επουλώθηκαν. Αυτό θα είναι και το στοίχημα της επόμενης προέδρου.

Τα επίσημα αποτελέσματα
Η νέα πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές συνενώνοντας όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Συνολικά στις εκλογές αυτές ψήφισαν 2.119 έναντι 1961 (αύξηση 158 μελών) το 2020 και εν τέλει εκλέγουν:

– Η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη 8 συμβούλους (πλην της ιδίας τους Κων/νο Βουλγαρίδη, Ελευθερία Κώνστα, Νικήτα Βελία, Μαυρίδη Χαράλαμπο, Βασίλη Καραναστάση, Ευστάθιο Βερφώνη, Δημήτρη Φούκα)

– η ομάδα του Χριστόφορου Σεβαστίδη 6 συμβούλους (πλην του ιδίου, τους Χαρ. Σεβαστίδη, Παντελή Μποροδήμο, Ευθαλία Κώστα, Ιωάννη Ασπρογέρακα και Μιχάλη Τσέφα)

– Εκλέγεται επίσης ο προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης (και πρόσφατα προαχθείς σε Αρεοπαγίτη) Χρ. Νάστας.

capital.gr