Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Θ. Ντρίνια: «Σκολιά οδός. Διαδρομές και όρια της σύγχρονης παγκοσμιοποιητικής διαδικασίας»

Το ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ παρουσιάζει το βιβλίο του Θεόδωρου Ντρίνια: «Σκολιά οδός. Διαδρομές και όρια της σύγχρονης παγκοσμιοποιητικής διαδικασίας» (εκδόσεις Opportuna, 2021, σελ. 280), την Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (ισόγειο), Τριών Ναυάρχων 40, στην Πάτρα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Σπύρος Δενάζης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Παναγιώτης Καυγάς, Λογιστής-Φοροτέχνης
Σταύρος Πνευματικάκης, Μηχανικός, Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος
και ο συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Στο βιβλίο του αυτό, ο Θ. Ντρίνιας παρακολουθεί και αναλύει τις πρόσφατες τάσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης σε όλες της τις μορφές -οικονομική, πολιτική και κοινωνικοπολιτισμική-, έτσι όπως διαμορφώνονται υπό την επίδραση εξελίξεων σχετικών με: την παρακμή της αμερικάνικης διεθνούς ηγεμονίας, την ανάδυση του κινέζικου γίγαντα, τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και την πιθανή διαμόρφωση ενός Ευρασιατικού ανταγωνιστικού άξονα, την εντεινόμενη εσωτερική πίεση στα πολιτικά συστήματα των χωρών της Δύσης, τη διαδικασία περιφερειοποίησης της διεθνούς παραγωγής και αναδιαμόρφωσης των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, την πανδημία του covid-19, τον εν εξελίξει τεχνολογικό μετασχηματισμό και τη Βιομηχανία 4.0, τις νέες τάσεις στην εργασία κ.ά. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια πληθώρα πηγών και διασυνδέει τις εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα, για να μας μιλήσει για τη σύγχρονη παγκοσμιοποιητική διαδικασία, η οποία “εισέρχεται σε μια φάση όχι γραμμικού προχωρήματος ούτε γραμμικής υποχώρησης, αλλά σκολιών διαδρομών” και για μια κοινωνία, τη δική μας, που στέκει αμήχανη “μπροστά σε ένα μέλλον που είναι άγνωστο τι κραδαίνει και, εν πολλοίς, θα διαμορφωθεί από αποφάσεις που παίρνονται σήμερα και, συγχρόνως, σε πολλαπλά κοινωνικά πεδία”.