Αχαΐα: Ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – «Αντί για ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών…»

 

 

Η κυβέρνηση της δεξιάς φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που δείχνει ότι δεν έλαβε κανένα δίδαγμα από την πανδημία.

Αντί να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους μαζί με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ευνοεί την ανάπτυξη μέσα στις δομές αυτές των επιχειρηματιών υγείας. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση υποβαθμίζει συνειδητά τις δημόσιες δομές , ώστε μετά να ζητήσει δήθεν την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα. Δεν μιλάμε πλέον για μεταρρύθμιση αλλά για διάλυση βάσει ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος.

Το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και της διεπιστημονικής ομάδας (κοινωνικός λειτουργός, νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας) δημιουργώντας μια ολιστική φροντίδα για κάθε πολίτη της χώρας.

Τώρα σταματάει το δικαίωμα της συνταγογράφησης φαρμάκων από τους ιδιώτες γιατρούς προς τους ανασφάλιστους με προφανή στόχο να χτυπήσει την δημόσια υγεία προσθέτοντας όλο τον όγκο των ανασφάλιστων πολιτών σε αυτήν.

Αντί για ανάπτυξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε μια συγκυρία υγειονομικής κρίσης που ανέδειξε το διαχρονικό έλλειμα υπηρεσιών της ΠΦΥ ,η κυβέρνηση ευνοεί την ανάπτυξη ιδιωτικών υπηρεσιών και διευκολύνει την προνομιακή συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και επιχειρηματίες υγείας. Με αυτό το νεοφιλελεύθερης εμμονής νομοσχέδιο θα αυξηθούν και οι ανισότητες και η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία και θα ευνοηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά στο χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακης φροντίδας. Η αρχή έχει ήδη γίνει.

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εκτελώντας πιστά τις εντολές του υπουργείου Υγείας, μετατρέπει το δημόσιο νοσοκομείο Σπάρτης σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε συνεργασία με το ίδρυμα Νιάρχος.

Συνεχίζει τις αποσπάσεις και μετατάξεις υγειονομικών χωρίς κανένα προγραμματισμό είτε τιμωρητικά είτε ευνοώντας ημέτερους (όπως αναφέρει η καταγγελία των γιατρών του Καραμανδανείου για την περιττή απόσπαση παιδιάτρου από το νοσοκομείο αυτό σε ΤΟΜΥ).

Τέλος η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας γυρνώντας από υγειονομική περιοδεία στην Ήπειρο, σταμάτησε για να ξεμουδιάσει και να πιεί ένα καφέ στο πολύπαθο νοσοκομείο Αιγίου βαφτίζοντας όλο αυτό δήθεν σαν αιφνιδιαστικό έλεγχο, όπου διεπίστωσε προκλητικά, ότι όλα βαίνουν καλώς.

Καλούμε τον Λαό να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία από την κυβέρνηση/εκπρόσωπο των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ