Αχαΐα: Στα ύψη θα πάει η τιμή του ψωμιού – Τηλιγάδης: «Φτάσαμε στο σημείο να κόβουμε τη φρατζόλα στη μέση»,

Προάγγελο ανατιμήσεων σε ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής, το ψωμί, καθώς και σε σειρά άλλων τροφίμων που έχουν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα, αποτελεί η εκτόξευση των διεθνών τιμών των σιτηρών σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι αρτοποιοί ήδη κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και ζητούν από την κυβέρνηση την επιδότηση των εισαγωγέων, για να φτάνει φθηνότερη η πρώτη ύλη σε αυτούς.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών της Αιγιάλειας και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρης Τηλιγάδης, τονίζει ότι, προς το παρόν οι τιμές στο ψωμί έχουν συγκρατηθεί με κάποιες μικρές αυξήσεις 5 – 10 λεπτών. Επιβεβαίωσε όμως την πρόταση του κλάδου για επιδότηση των εισαγωγέων σιτηρών, προκειμένου να συγκρατηθούν περαιτέρω οι επικείμενες μεγάλες αυξήσεις στην κατανάλωση. Οπως είπε, τα άλευρα σκληρού σίτου από τα οποία παράγεται ο πιο κοινός τύπος ψωμιού (χωριάτικο), έχουν ανατιμηθεί 110%. Τα λευκά άλευρα από τα οποία παράγονται άλλα προϊόντα αρτοποιίας, όπως φρυγανιές, ψωμί τοστ, κουλούρια κ.ά. έχουν αυξηθεί και αυτά κατά 50%. «Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ρήτρα αναπροσαρμογής, ελπίζουμε να συγκρατήσουμε τις μεγάλες αυξήσεις» τόνισε ο Αρης Τηλιγάδης, που συνέστησε αναμονή, φοβούμενος ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες και πτώση της κατανάλωσης. «Φτάσαμε στο σημείο να κόβουμε τη φρατζόλα στη μέση», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγη: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ