Η απελπισία να γίνει ελπίδα -Τα στοιχεία της έρευνας της Prorata

Τα στοιχεία της έρευνας της Prorata, που δημοσιεύει η εφημερίδα των Συντακτών φανερώνουν μια κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση. Σε αντίστοιχη έρευνα, τον περασμένο Οκτώβριο το 37% των ερωτηθέντων δήλωνε απογοήτευση για την κατάσταση που βίωνε. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 43%. Θυμό δήλωνε το 32%, ενώ… τώρα το 34%. Απελπισία το 18%, ενώ τώρα το 27%. Φόβο το 11%, ενώ τώρα το 20%. Αισιοδοξία το 20%, ενώ τώρα το 11%.

Οι πολίτες αξιολογούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Δηλαδή τους βασικούς παράγοντες που σχετίζονται άμεσα και καθοριστικά με την ίδια την επιβίωσή τους. Φοβούνται, τρέμουν, απελπίζονται και εξοργίζονται ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο. Γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Γιατί δεν γνωρίζουν αν αύριο θα μπορούν να καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους για μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά, κάτω από ποιες συνθήκες θα εργάζονται και αν οι απολαβές τους θα επαρκούν.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο της έρευνας αφορά το γεγονός ότι το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 65% εκτιμά πως αυτή η ανεπάρκεια οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη, δεξιά πολιτική της. Επιπλέον, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση, αν υπάρξουν πολιτικές λιτότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι φανερό, πλέον, πως οι πολίτες δεν μένουν μόνο σε συναισθηματικές αντιδράσεις γι’ αυτά που βιώνουν. Εχουν πια περάσει στην πολιτικοποίηση αυτών των αντιδράσεων. Κατ’ αρχάς αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία θεωρούν περισσότερο υπεύθυνη απ’ ό,τι τις διεθνείς εξελίξεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η επικοινωνιακή διαχείριση της πραγματικότητας από το Μέγαρο Μαξίμου και τους μηχανισμούς του έπαψε πλέον να αποδίδει ή αποδίδει πολύ λιγότερο από το παρελθόν και συνεχώς φθίνει. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη μπει σε τροχιά διαρκούς φθοράς, την οποία καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν κατάφερε να αποφύγει ή να αντιστρέψει.

 

Η πολιτική αλλαγή ωριμάζει πλέον στις συνειδήσεις των πολιτών. Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να ενισχύσουν αυτή την προοπτική με πρόγραμμα και θέσεις μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης…