Ρωσία: Αναφορές για «εκκαθάριση» 150 πρακτόρων και του επικεφαλής της FSB

Παρότι δημόσια ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία πηγαίνει βάσει σχεδίου στην πραγματικότητα φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένος με τον τρόπο που εξελίσσεται η στρατιωτική επιχείρηση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εσφαλμένες πληροφορίες από τους συμβούλους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου Bellingcat ο Πούτιν έχει ήδη θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό τον στρατηγό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, Σεργκέι Μπεσέντα. Ο Μπεζέντα είχε συλληφθεί λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου μαζί με τον αναπληρωτή του, Ανατόλι Μπολιούχ και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της αποτυχίας της Ρωσίας στο πρώτο στάδιο της εισβολής στην Ουκρανία.

«Μπορώ να πω ότι αν και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς έχει συλληφθεί και δεν θα εργάζονται πλέον για την FSB», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Bellingcat, Κρίστο Γκρόζεφ, στο κανάλι Popular Politics στο YouTube.

Οι απολυμένοι μυστικοί πράκτορες εργάζονταν για την 5η Διεύθυνση της FSB, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκοπεία σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ιδιαίτερα της Ουκρανίας. Το τμήμα δημιουργήθηκε το 1998 όταν ο Πούτιν ήταν διευθυντής της FSB.

Δουλειά της Πέμπτης Mονάδας της FSB υπό την ηγεσία του Μπεζέντα, ήταν να παρέχει στο Κρεμλίνο πληροφορίες για την Ουκρανία και να καλλιεργήσει μία πολιτική βάση στη χώρα για να στηρίξει τη ρωσική εισβολή. Η υπηρεσία έχει επίσης την ευθύνη να διατηρεί επίσημη επαφή με τη CIA, κάτι που συνετέλεσε στο να μπει στο στόχαστρο του Κρεμλίνου ο Μπεζέντα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bellingcat υποστηρίζει  ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών σπατάλησε «δισεκατομμύρια δολάρια» προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη «σκιωδών πολιτικών» στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. «Από το 2014 έως τώρα, μεταξύ 140 και 150 στελέχη της FSB είχαν απεριόριστους προϋπολογισμούς για να στρατολογήσουν Ουκρανούς σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Γκρόζεφ στους Times τον περασμένο μήνα.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr