Συνεχίζεται η δίκη Λιγνάδη για βιασμούς

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστήριο της Αθήνας βρίσκεται και σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προς τον δεύτερο μάρτυρα κατηγορίας, 25χρόνων σήμερα, ο οποίος κατέθεσε με λεπτομέρειες στο δικαστήριο τον βιασμό του από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 17 ετών, έπειτα από παράσταση στην Επίδαυρο, την οποία είχε πάει να δει μαζί με τον φίλο που τους είχε συστήσει.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώτος μάρτυρας, 27χρονος ετών σήμερα, είχε καταγγείλει βιασμό από τον τον πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και είχε περιγράψει την κακοποιητική συμπεριφορά που υπέστη, όταν ήταν 16.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος των θυμάτων, Γιάννης Βλάχος, έχει αποδοκιμάσει την ανοχή του δικαστηρίου σε σαδιστικά υποβαλλόμενες ερωτήσεις του συνηγόρου του κατηγορουμένου στα θύματα, κάνοντας λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλωστε, ο τρόπος διεξαγωγής της δίκης έχει αναδείξει με τον χειρότερο τρόπο τα κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία θυμάτων, καθώς επιτρέπεται, αν δεν ενθαρρύνεται έτσι, να αφήνονται ανυπεράσπιστα από επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση, εκφοβισμό και αντεκδίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα ο εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας διέταξε αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα κατά του Αλέξη Κούγια με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ύστερα από αναφορά της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην οποία έθετε υπόψη ανακοίνωση του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών για «κατ’ εξακολούθηση ηθελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο» του ποινικολόγου. Η ανακοίνωση αφορούσε τηλεοπτικές δηλώσεις του ποινικολόγου που περιείχαν ακραία προσβλητικές αναφορές σε μάρτυρα.