Ενισχυτικές δόσεις ή ετήσιο εμβόλιο για την Covid; Οι ειδικοί αποφασίζουν

Θα χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις για την Covid ή θα πάμε σε ένα ετήσιο εμβόλιο; Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, εκτιμάται πως εντός του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό ή αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες συμπλήρωσε ακόμη πως ο ΕΜΑ και το ECDC θα πρέπει μα πάρουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις γιατί είναι λάθος το μήνυμα να δίνονται διαφορετικές οδηγίες στον πληθυσμό.

Ήδη η παραγωγή ενός ετήσιου εμβολίου βρίσκεται στα σκαριά, όπως σημείωσε χθες από το βήμα του φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και CEO της Pfizer Α. Μπουρλά.

Προέβλεψε, μάλιστα, πως ο ιός δεν θα εξαφανιστεί και θα ζούμε για πολύ καιρό ακόμη μαζί του. “Στόχος να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κρατάει για έναν χρόνο, ενώ τα μέτρα θα χαλαρώσουν, γιατί η κοινωνία τα ζητάει επιτακτικά, καθώς έχουμε θεραπείες, που προκαλούν την αλλαγή του παιχνιδιού. “Όλα αυτά θα μας δώσουν τη ζωή μας πίσω αυτή τη χρονιά”, δήλωσε.

Το μόνο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε είναι εάν θα έρθει μια άλλη παραλλαγή. Εάν εξακολουθήσει να επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον, θα καταφέρουμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και το τέλος του χρόνου να θυμίζει το 2019″, υπογράμμισε.

Αλλά και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επίσης από το φόρουμ, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια κοινή γραμμή για τη χορήγηση των εμβολίων και τις δόσεις και να μην στέλνονται λάθος μηνύματα στους πολίτες.

Ξεκίνησαν τα ραντεβού της τέταρτης δόσης
Ήδη, από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στη χώρα μας ή αλλιώς δεύτερης αναμνηστικής. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών, η τέταρτη δόση συνίσταται στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω στο διάστημα μετά από 4 μήνες από την πρώτη αναμνηστική.

Η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε για την ηλικιακή ομάδα 80 και άνω, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69.