Εισβολή στην Ουκρανία – Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μίλησε σε μέσο των ΗΠΑ για τις προθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος – Σχολίασε το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «χασάπη» τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Μόνο σε ενδεχόμενο απειλής του ρωσικού εδάφους θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε συνέντευξή του στο PBS Newshour, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα ολοκληρωθούν. Οποιαδήποτε έκβαση κι αν έχει η επιχείρηση όμως δεν είναι αιτία για τη χρήση πυρηνικών όπλων» και συμπλήρωσε: «έχουμε μια αντίληψη για την ασφάλεια που ξεκάθαρα ορίζει πως μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη του κράτους στην δική μας χώρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε όντως πυρηνικά όπλα για να εξαλείψουμε την απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας».

 

 

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο Πούτιν εννοούσε με την προειδοποίηση για ανάμειξη τρίτων στη σύγκρουση ότι θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν νομίζω», ενώ κληθείς να διευκρινίσει εάν η Ρωσία μπορεί να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών στη σύγκρουση στην Ουκρανία ο Πεσκόφ τόνισε: «Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, δεν υπάρχει καν η ιδέα της χρήσης πυρηνικού όπλου».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό «χασάπης» που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τη δήλωσή του πως δεν πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία, ο Πεσκόφ είπε ότι είναι «αρκετά ανησυχητικό». Ενώ συνέχισε λέγοντας: «είναι μια προσωπική προσβολή. Απολύτως απαράδεκτη. Δεν εναπόκειται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποφασίζει ποιος θα είναι πρόεδρος της Ρωσίας», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν σκόπιμα αμάχους στην Ουκρανία, παρότι οι ουκρανικές δυνάμεις, δημοσιογράφοι και πρόσφυγες που φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα περιγράφουν σφοδρούς βομβαρδισμούς σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες πολιτικές δομές.

«Δεν βομβαρδίζουν σπίτια. Δεν βομβαρδίζουν διαμερίσματα. Δεν βομβαρδίζουν πολιτικούς στόχους», «βομβαρδίζουν μόνο και στοχεύουν σε στρατιωτικές υποδομές», είπε ο Πεσκόφ.