ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ενέργεια και εκτιμήσεις-σοκ για την ακρίβεια

Εκτιμήσεις για έκρηξη της ακρίβειας σε βαθμό σοκ κυριαρχούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ως παράδειγμα ότι κινδυνεύουμε να δούμε τους επόμενους μήνες την τιμή της… ντομάτας να εκτοξεύεται στα 8-9 ευρώ το κιλό.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, όπου η ενεργειακή κρίση σοβεί μήνες και το ουκρανικό ήρθε να την “απογειώσει”, ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”, αυτού που θα αναδυθεί από το συνέδριο του Απριλίου και ταυτόχρονα “χτενίζουν” και επικαιροποιούν τον προγραμματικό τους λόγο:

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει παρουσιαστεί θεματικά και σπονδυλωτά το προηγούμενο διάστημα, ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο , δεδομένου ότι παρά τις ηχηρές – ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες – διαβεβαιώσεις και διαρροές από την Κυβέρνηση ότι εκλογές την Άνοιξη, σε αυτό το ρευστό και ασταθές περιβάλλον , δεν πρόκειται να διεξαχθούν, στην Κουμουνδούρου ο εκλογικός συναγερμός παραμένει στο κόκκινο.

Συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός ” είναι εγκλωβισμένος” τη δεδομένη στιγμή , χωρίς να έχει λάβει αποφάσεις οριστικές για το πώς θα κινηθεί εκλογικά: Υπάρχει και αυτή η απλή αναλογική που εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες διπλής κάλπης και δυο μηνών αστάθεια στο μεσοδιάστημα των δυο αναμετρήσεων.

Οι ίδιοι ωστόσο, χωρίς να παραγνωρίζουν τα ισχύοντα, καίτοι δεν θεωρούν επικρατέστερο σενάριο τις κάλπες τον Μάιο, δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και η Σύνοδος Κορυφής
Στο μεταξύ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν χαμηλές προσδοκίες. Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος – εάν πραγματοποιηθεί τελικώς- η προσύνοδος των ευρωσοσιαλιστών ( PES) , θα συμμετάσχει και θα παρέμβει μεν αλλά το συριζαικόν βλέμμα βρίσκεται στραμμένο στο εσωτερικό και στο τι (δεν) πράττει η Κυβέρνηση.

Εξ ου και χθες, σε συνάντησή του με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) καθώς και με εκπροσώπους συνδέσμων Βιομηχανιών, μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής “σχεδίου έκτακτης ανάγκης” στην Ενέργεια το οποίο πρέπει να βασίζεται “στην ουσιαστική παρέμβαση του κράτους, τους ουσιαστικούς ελέγχους και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας”.

Σχέδιο με εργαλεία όπως είπε, “την ενίσχυση της προθεσμιακής αγοράς, την υποχρεωτικότητα διμερών συμβολαίων, και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα και την αναστολή του χρηματιστηρίου (ενέργειας) για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τις τιμές”.