(Φωτο): Σειρήνες σε Κίεβο και Οδησσό- Ρώσοι ισοπέδωσαν μοναστήρι στο Ντονέτσκ- Δραματικές δορυφορικές εικόνες από Μαριούπολη

Κλιμακώνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τις μάχες να μαίνονται για 18η μέρα σε πολλά μέτωπα.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στις 11.05 χθες το βράδυ, το μοναστήρι Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογκίρσκ, στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Την είδηση γνωστοποίησε σε ανάρτησή της στο Telegram, η ουκρανική συνοριοφυλακή

Το συγκεκριμένο μοναστήρι, του 13ου αιώνα, υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και  φιλοξενούσε – σύμφωνα με πληροφορίες – 520 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 200 παιδιά

Ο επικεφαλής μη κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ανέφερε ότι τα πυρά έπληξαν τον  γυναικωνίτη.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες, πρόσφυγες και μοναχούς.

Στο Κίεβο, στις 3.30 τα ξημερώματα ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή. Μέσω telegram η περιφερειακή διοίκηση της πόλης, ζήτησε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια.

Προειδοποιητικές σειρήνες όμως ήχησαν και στην Οδησσό, μια φορά στις 3.30 τα ξημερώματα και μια ακόμα λίγο μετά τις 7.30 το πρωί. Στην Οδησσό, οι κάτοικοι «οχυρώνονται», καθώς αναμένουν επίθεση από τους Ρώσους.

Δραματικές στιγμές ζει και η Μαριούπολη, όπου σύμφωνα με το ΒΒC, ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει μπει στον ανατολικό τομέα πόλης. Η υπηρεσία ελέγχου λιμένων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επικοινωνία με το λιμάνι της Μαριούπολης και το προσωπικό που υπήρχε εκεί.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη τη Μαριούπολη.


Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, που δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες, φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης ενώ  δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι πόλεις Χάρκοβο και Σούμι παραμένουν περικυκλωμένες και πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα ωστόσο με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ, οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να περικυκλώσουν την πόλη.

Νωρίτερα χθες, κομβόι αμάχων που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, από το χωριό Περεμόχα, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου χτυπήθηκε από ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ενώ οι Ρώσοι ανάγκασαν όσους είχαν απομείνει από το κομβόι, να γυρίσουν πίσω στο χωριό από όπου ξεκίνησαν.