Μαριούπολη: Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Τι αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός

Ο Ντόμινικ Στίλχαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), μίλησε στο BBC για την κατάπαυση πυρός και την προσπάθεια δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία, την ώρα που στη Μαριούπολη γίνεται ακόμα μία προσπάθεια απομάκρυνσης του άμαχου πληθυσμού.

Ερωτηθείς τι έχει πάει στραβά με τους λεγόμενους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σημείωσε ότι μιλούσαν και με τις δύο πλευρές «εδώ και μέρες», αλλά παραμένουν τα προβλήματα όσον αφορά στις λεπτομέρειες οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, για να επιτραπεί η έξοδος των αμάχων από τις βομβαρδισμένες πόλεις.

Συμφωνία επί της αρχής αλλά χωρίς ακρίβεια και λεπτομέρειες

Ο Στίλχαρτ δήλωσε ότι η πρόκληση είναι να φτάσουν τα δύο μέρη σε μια συμφωνία που να είναι «συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και ακριβής».

Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής υπήρχαν μόνο συμφωνίες «επί της αρχής», οι οποίες κατέρρευσαν αμέσως επειδή δεν ήταν ακριβείς, όσον αφορά τις διαδρομές και το ποιος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Ενδεικτικά, είπε ότι κάποιοι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού προσπάθησαν να βγουν από τη Μαριούπολη κατά μήκος μιας συμφωνημένης διαδρομής την Κυριακή, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι «ο δρόμος που τους υποδείχθηκε ήταν στην πραγματικότητα ναρκοθετημένος».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό τα δύο μέρη να έχουν μια ακριβή συμφωνία για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τη διευκολύνουμε επί τόπου».