(Φωτο) Πάτρα: Η ανάπλαση της Άνω Πόλης

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις προχωρούν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της άνω πόλης, στην Πάτρα.

Πρόκειται για την μοναδική από τις τρεις εργολαβίες που προχωράει και έχει ξεκινήσει από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη του ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά την διάλυση της εργολαβίας για το αντίστοιχο έργο στην κάτω πόλη.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από την περιοχή του Παντοκράτορα και ο δρόμος μπροστά από την εκκλησία από το ύψος της Βασιλείου Ρούφου έως το ύψος της Λόντου, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και η οδός Ηλείας που από το ύψος της Γερμανού θα πεζοδρομηθεί και αυτή.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και στις δύο πλατείες που υπάρχουν μπροστά από την εκκλησία του Παντοκράτορα, ενώ έχει ανοίξει και το στενάκι της Καρπενησίου που φτάνει έως το ύψος του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και ξεκινάει από την αιωνόβια μουριά που υπάρχει εκεί.

Η μουριά αποτελεί ένα μνημείο της φύσης που μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναδειχθεί, όπως θα αναδειχθεί και η ιστορική εκκλησία του Παντοκράτορα, ένα θρησκευτικό μνημείο, με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία και σημασία για την Πάτρα.

Η μελέτη της άνω πόλης περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της οδού Παντοκράτορα από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου έως το ύψος της Λόντου. Πρόκειται για την περιοχή που τα χρόνια της τουρκοκρατίας αποτελούσε την καρδιά της εμπορικής ζωής της Πάτρας, το λεγόμενο Τάσι, τότε που ο Παντοκράτορας είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Οι παρεμβάσεις από την εργολαβία θα προχωρήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα πάνω από τον Παντοκράτορα όπου θα γίνει μία ήπια μορφής πεζοδρόμηση γύρω από τους δρόμους του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ενώ στο κάτω μέρος αριστερά θα φτιαχτεί μια μικρή πλατεία – πάρκο, με έξυπνες εφαρμογές.

Πάτρα: Η Παντοκράτορος πεζοδρομείται - Η ανάπλαση της άνω πόλης σε εξέλιξη (φωτο)

Η μελέτη για την ανάπλαση της άνω πόλης είναι φτιαγμένη με τέτοιον τρόπο που εκτός της πεζοδρόμησης της Παντοκράτορος, περιλαμβάνει τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στην Σισσίνης και δεκάδες ακόμα παρεμβάσεις στα γραφικά μονοπάτια και στα σκαλάκια εντός της συνοικίας που έχει ήδη έχει αγαπηθεί από τους επισκέπτες της Πάτρας.

Σκοπός της ανάπλασης είναι η ένωση όλων των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων (Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο, Αρχαίο Ωδείο, Παντοκράτορας, Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, Κάστρο, Ρωμαϊκό Υδραγωγείο) της άνω πόλης σε έναν συνεκτικό ιστό στον οποίο θα έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί ο επισκέπτης και μέσα από αυτή την διαδικασία να αναδειχθεί τουριστικά η περιοχή, αλλά και όλη η Πάτρα.

Πάτρα: Η Παντοκράτορος πεζοδρομείται - Η ανάπλαση της άνω πόλης σε εξέλιξη (φωτο)