Εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό

Η Όμικρον δεν είναι μία απλή ίωση για όσους είναι άνω των 65 ετών και τους άνδρες άνω των 45 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα για τους άνω των 65 ετών» επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού αλλά και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τη μόλυνση.

Η ίδια, είπε ότι άλλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από μόλυνση και νόσηση από την Όμικρον και πρόσθεσε πως ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και την μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Κι αυτό γίνεται σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα, τόνισε.

Το θέμα χαλάρωσης των μέτρων συζητήθηκε από την Επιτροπή, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, αλλά όπως εξήγησε ακόμα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή αλλά θα πρέπει να μάθουμε στο εξής να ζούμε με τον ιό και ο καθένας θα πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα αλλά όπως τόνισε αυτό είναι ένα ζήτημα που επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε ότι δείχνει ότι πρέπει να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Στο προσφυγικό η θέση της χώρας μας εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό κι από την άλλη στην ασφάλεια
«Η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ.

«Στη φύλαξη ευρωπαϊκών και των εθνικών συνόρων και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του κ. Πλενκοβιτς πριν δυο χρόνια όταν ως προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου «βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία αλλά και για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε η Κροατία να υποστηρίξει την Ελλάδα στέλνοντας ένα Καναντέρ για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και ευχήθηκε σύντομα να επουλωθούν οι πληγές στην Κροατία από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς.

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι τις ίδιες αξίες και αρχές για ένα κοινό όραμα, για ασφαλή και γεμάτη ευημερία βαλκανική», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη, τη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ.

Gov.gr: Ποιες υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες από σήμερα το απόγευμα έως την Κυριακή
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το χρονικό διάστημα από σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 17:00 έως και Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:00 δεν θα είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες του gov.gr που σχετίζονται με:

* Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών Taxisnet (όπως ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.α.),

* Υπηρεσίες της ΓΓΠΣΔΔ, όπως Πόθεν Έσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο, και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης,

* Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και Υπ. Οικονομικών, όπως Taxisnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ, Πόθεν Έσχες κ.ά..

Διευκρινίζεται ότι έχει υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία των σχετικών με την COVID-19 υπηρεσιών. Έτσι, θα παραμείνουν λειτουργικές κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα οι εξής υπηρεσίες του gov.gr:

* Εμβολιασμός κατά της COVID-19 (emvolio.gov.gr)

* Πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης

* Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19

* Δήλωση Αυτοδιαγνωστικών Τεστ COVID-19 (self-testing.gov.gr)

* Rapid test (εισαγωγή αποτελεσμάτων από διαγνωστικά κέντρα/δημόσιες δομές υγείας/κινητά συνεργεία)

* Mobile εφαρμογές Covid Free GR και Covid Free GR Wallet

* Χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 fay.eopyy.gov.gr.

Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι όπως συνέβη και στις προηγούμενες εργασίες αναβάθμισης υποδομών, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, προκειμένου να είναι κατά το δυνατό μικρότερη η επίδραση από τη μη διαθεσιμότητά τους.

Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες (2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι) και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου -όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- είναι:

-Να μετασχηματιστεί ο ΕΦΚΑ σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου Οργανισμό.

-Να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

-Να υπάρξει ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα.

-Να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

-Να θεσπιστούν αποτελεσματικές διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για τις καταγγελίες των πολιτών.

-Να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων.

-Να ενισχυθεί η τεχνογνωσία με νέα στελέχη σε θέσεις διευθυντών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκειμένου να λυθούν γρηγορότερα και οριστικά τα χρόνια προβλήματα του παρατηρούνται.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται προβλέψεις όπως:

1) Η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και με το 20% να παραμένει εντελώς αναξιοποίητο.

2) Η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

3) Ο προσδιορισμός συστήματος επιβράβευσης παραγωγικότητας που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους για να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους.

4) Η σύσταση αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου) έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά και με μεγαλύτερη διαφάνεια οι όποιες καταγγελίες.

5) Η επιτάχυνση πειθαρχικών διαδικασιών εντός του ΕΦΚΑ, καθώς τη στιγμή αυτή, τα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

6) Η ευελιξία του συστήματος προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα μη έγκαιρης προμήθειας αναγκαίων αναλώσιμων και ανταλλακτικών, καθώς και στη δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού.

Σημαντικά έργα εκπαιδευτικών υποδομών και φοιτητικών εστιών στην Περιφέρεια με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ
Στη χρηματοδότηση έργων με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε περιοχές της Περιφέρειας, προχωράει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνεχίζοντας τη σταθερή υποστήριξή της σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να φέρουν θετικές αλλαγές σε ολόκληρη τη χώρα και να ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή. Ειδικότερα, η ΕΤΕπ ενέκρινε την πρόταση χρηματοδότησης έργων ύψους 190 εκατ. ευρώ, που προωθούνται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορούν στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για:

-Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και άλλων υποδομών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

-Εγκαταστάσεις φοιτητικών εστιών και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε Βόλο και Λαμία. Τα έργα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προγραμμάτων ΣΔΙΤ για την πολύπλευρη αναβάθμιση Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 445 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η υλοποίησή τους αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το σύνολο της χώρας. Οι νέοι, σύγχρονοι χώροι, αφενός θα παρέχουν τη δυνατότητα σε φοιτητές από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα να αποκτήσουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μειώνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης, αφετέρου θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια.

Πρόκειται, συνεπώς, για έργα που συμβάλλουν στη μείωση της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη και μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, βοηθώντας στην προώθηση μιας ισορροπημένης οικονομικής, κοινωνικής και χωρικής ανάπτυξης.