Πάτρα: Πρωταγωνιστεί στην αύξηση του ιικού φορτίου – Όταν σε άλλες πόλεις υπάρχει ξεκάθαρη πτωτική πορεία

Η Πάτρα πρωταγωνιστεί στην αύξηση του ιικού φορτίου (+177%) στην Πάτρα.
Οπως τονίζεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, 31/01-06/02, στην Πάτρα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση (+177%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 24-30/01. Η εβδομαδιαία μέση τιμή του ιικού φορτίου κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνεται πως οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην τάση παρουσίας ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης με σταθερά όμως υψηλά επίπεδα αυτού δείχνουν τόσο την υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα όσο και την αστάθεια των κλιματικών συνθηκών που επηρεάζουν σημαντικά την επιβάρυνση των λυμάτων.

Την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 24 έως 30 Ιανουαρίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρεις περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε έξι περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε τέσσερις περιοχές.
Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (-58%), στα Χανιά (-29%) και στην Κέρκυρα (-24%). Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Πάτρα (+177%), στο Ρέθυμνο (+31%) και στον Άγιο Νικόλαο (+38%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στα Ιωάννινα (+13%), στη Θεσσαλονίκη (+27%) και στην Αλεξανδρούπολη (+29%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (+7%), στη Λάρισα (+8%), στο Βόλο (+9%) και στην Αττική (-11%).