Πάτρα: Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή παρούσα στη μοτοπορεία του Δήμου – «Οι καιροί απαιτούν ανατρεπτικό συλλογικό αγώνα διαρκείας»

Οι καιροί απαιτούν ανατρεπτικό συλλογικό αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και όχι αποσπασματικές κινητοποιήσεις
Σχόλιο της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στη Πάτρα – Ανταρσία σε κυβέρνηση/ΕΕ/Κεφάλαιο με αφορμή την μοτοπορεία που διοργανώνει στην Αθήνα η δημοτική αρχή της Πάτρας στις 29/01.
Εν μέσω πανδημίας και της οξυμένης υγειονομικής κρίση που προκαλεί η διάλυση του ΕΣΥ εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, οι εργαζόμενοι της Πάτρας βιώνουν μια πολύπλευρη επίθεση, όπως και συνολικά οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα. Οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα βασικά αγαθά, σε συνδυασμό με την εκτόξευση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, καθιστούν την κατάσταση δραματική για χιλιάδες νοικοκυριά της πόλης. Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή επίθεση και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει μια βαθύτατα αντιλαϊκή ατζέντα αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων κατά παραγγελία της ΕΕ και του κεφαλαίου. Η επίθεση στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους, η προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων, η επίθεση στον κόσμο της εργασίας μέσα από το ν. Χατζηδάκη, αλλά και η περαιτέρω μετάλλαξη των δήμων και των περιφερειών σε ένα αντιλαϊκό τοπικό κράτος, μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των κατευθύνσεων της ΕΕ, προωθούνται σε βαθμό παροξυσμού από την κυβέρνηση, στο δρόμο που άνοιξαν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε αυτό το τοπίο οξύνονται τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης μας. Η πολιτική της κυβέρνησης αλλά και όλο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων μέσα από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση η οποία εκδηλώνεται σε ορισμένα κομβικά ζητήματα. Το ζήτημα των απορριμμάτων, που ταλανίζει χρόνια την τοπική κοινωνία, βρίσκεται συνεχώς μετέωρο μεταξύ της απαράδεκτης και ρυπογόνας συνέχισης της λειτουργίας της Ξερόλλακας και εν αναμονή της λειτουργίας του νέου εργαστασίου επεξεργασίας στο Φλόκα. Χρόνο με το χρόνο το ζήτημα της ύδρευσης αναδεικνύεται σε διαρκές ζήτημα για την πόλη, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες για φθηνό και ποιοτικό νερό για τους κατοίκους της πόλης, δεν έχουν εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα. Το κεντρικό κράτος σχεδιάζει και προωθεί σχέδια για την κατασκευή μεγάλων συγκοινωνιακών έργων (τραίνο, Πατρών-Πύργου), με γνώμονα την εξυπυρέτηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων και όχι των κατοίκων. Ο ίδιος ο δήμος, λεηλατημένος από την πολιτική της περασμένης δεκαετίας, καμία σχέση δεν έχει με δομή τοπικής αυτοδιοίκησης. Με αποδεκατισμένες υπηρεσίες, τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό, ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και συνεχής ανάθεση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, ο δήμος καλείται να μεταφέρει τα βάρη στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης, να μετατραπεί σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό για να λειτουργήσει.
Οι εργαζόμενοι της πόλης μας, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, έχουν χιλιάδες λόγους για να προχωρήσουν σε έναν αγώνα διαρκείας για την ανατροπή όλου του παραπάνω πλαισίου. Για να ανατραπεί εδώ και τώρα η κυβέρνηση και η πολιτική της και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού σε υγεία, παιδεία, εργασία και ελευθερίες.
Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχε δηλώσει στο παρελθόν επαναλαμβανόμενα πως διατηρήσει στάση απειθαρχίας απέναντι στις επιταγές της αστικής πολιτικής και τις αναδιαρθρώσεις. Ωστόσο, χωρίς να έχει καμία σχέση με τον εσμό των συστημικών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου αλλά και προηγούμενες δημοτικές αρχές, μόνο στάση απειθαρχίας δεν έχει κρατήσει τα τελευταία χρόνια σε κρίσιμα ζητήματα. Αναφερόμαστε τόσο στην υιοθέτηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρουν τα αστικά επιτελεία και η ΕΕ (προγράμματα ΕΣΠΑ κοκ), την στάση της μέσα στη πανδημία (πλήρης ευθυγράμμιση με την πολιτική των απαγορεύσεων), την αξιοποίηση του αντιδραστικής ρύθμισης Θεοδωρικάκου για να διασφαλιστεί η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Η τακτική της «χρηστής διαχείρισης» που ακολουθεί δεν έχει διαμορφώσει προϋποθέσεις ανατροπής του καλλικρατικού πλαισίου λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών αλλά διολισθαίνει συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερη ενσωμάτωση βασικών πλευρών του.

Τούτων δοθέντων, με αφορμή όμως το συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου στις 29/01, εκδηλώνεται με τον πλέον εμφανή τρόπο η αδυναμία της δημοτικής αρχής και της Λαϊκής Συσπείρωσης στη πόλη, να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός πλατιού κινήματος στις γειτονιές διεκδίκησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής μέσα από θεσμούς λαικών συνελεύσεων και πρωτοβουλιών σε συμμαχία με το εργατικό-συνδικαλιστικό και νεολαιίστικο κίνημα. Αυτή η αδυναμία κατά τη γνώμη μας υποκαθιστάτε από πρωτοβουλίες που περισσότερο αντιστοιχούν σε επικοινωνιακές φιέστες, παρά σε σχέδιο οργάνωσης του λαού στη πόλη μέσα από επιτροπές γειτονιάς και συνελεύσεις στα τοπικά διαμερίσματα, με ουσιαστική λειτουργία και δράση.
Δεν βρισκόμαστε στο 2016 όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τη δημοτική αρχή πορεία ενάντια στην ανεργία και τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης! Είμαστε στη φάση των εκατοντάδων νεκρών κάθε μέρα εξαιτίας της πανδημίας, του τσακίσματος του λαϊκού εισοδήματος, της τεράστιας επίθεσης της εργοδοσίας και του κράτους απέναντι σε κάθε μορφή οργάνωσης των εργαζομένων.
Η επανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας για 4η φορά χωρίς να συνοδεύτε από ένα πραγματικό σχέδιο μαχητικής λαϊκής αντεπίθεσης και διεκδίκησης, δεν μπορεί να πείσει πως αποτελεί κομμάτι ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του αγώνα των εργαζομένων.
Η άρνηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι προσανατολισμένη στην λογική της αριστερής διαχείρισης, να προχωρήσει σε ένα ανατρεπτικό πολιτικό σχέδιο εδώ και τώρα που θα είναι πραγματικά επικίνδυνο για την κυβέρνηση και το κράτος, επικοινωνεί και με την άρνηση της Διοίκηση του ΕΚΠ στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει σε ένα απεργιακό σχέδιο κλιμάκωσης των αγώνων πάρα τις αρχικές διακηρύξεις που υπήρχαν το Φθινόπωρο!
Οι δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς θα κριθούμε στο άμεσο επόμενο διάστημα στο κατά πόσο θα συμβάλλουμε στην οικοδόμηση ενός ανατρεπτικού εργατικού-νεολαιίστικου κινήματος, γειωμένο στις γειτονιές με θεσμούς εργατικής δημοκρατίας και αλληλεγγύης, ένα κίνημα που θα είναι πραγματικά επικίνδυνο για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί.
Από την πλευρά μας ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στη Πάτρα – Ανταρσία σε κυβέρνηση/ΕΕ/Κεφάλαιο θα είμαστε παρόντες σε αυτές τις προσπάθειες για να ανασάνει ο λαός μέσα σε αυτό τον βαρύ χειμώνα που μας έχουν επιβάλλει κυβέρνηση – ΕΕ- Κεφάλαιο.