Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τις περιγραφές του προσωπικού. Παθολόγος κλινικής Covid στο «Γεννηματάς» περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα και κάνει δραματική έκκληση καθώς συνεχίζεται η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ.

«Δύο χρόνια δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που έχουμε ζητήσει. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στο Γεννηματάς είναι τραγική. Προειδοποιούμε για πολλοστή φορά ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρουσιάζει πλήρη ανεπάρκεια στο να καλύψει βασικές ανάγκες και με αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων», αναφέρει (OPEN) η Γεωργία Φιλίππα.

«Σε κάθε εφημερία οι τελευταίοι ασθενείς δε βρίσκουν κρεβάτι. Στο Γεννηματά μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 30 ράντζα. Και να τελειώσουν και τα ράντζα!», συμπληρώνει η παθολόγος περιγράφοντας γλαφυρά τον εφιάλτη που ζουν τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι ασθενείς.

«Την τελευταία εβδομάδα, δέκα διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου! Γι’ αυτό μετράμε 100 θανάτους μετά από 2 χρόνια πανδημίας» σημειώνει και προσθέτει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που καταλήγουν «είναι ανεμβολίαστοι».

Η επικράτηση της Όμικρον
Η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 ανιχνεύεται πλέον σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας και είναι μεν ηπιότερη από την μετάλλαξη Δέλτα αλλά δεν είναι αθώα. δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιος.

Σταδιακά η Όμικρον, προσθέτει, εκτοπίζει την Δέλτα, η οποία αν θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό θα το γνωρίζουμε σε περίπου έναν με δύο μήνες.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ωστόσο ότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική, αλλά άγνωστο είναι, αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του SARS-CoV-2.