Τραπεζική ώθηση έλαβε στο τέλος το Χρηματιστήριο

Με κέρδη που ενισχύθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, αλλά και με συναλλαγές που βελτιώθηκαν σε σχέση με τις επιφυλακτικές συνεδριάσεις των αρχών της εβδομάδας, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να προσεγγίσει τις 960 μονάδες, έχοντας οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος “ξύπνησε” μετά την τριήμερη διόρθωση.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 957,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 949,80 μονάδων (-0,19%) και 950,59 μονάδων (+0,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 34,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Τραπεζική ώθηση έλαβε στο τέλος το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,77%, στις 2.313,88 μονάδες, ενώ στο -0,28% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.580,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,89% στις 663,25 μονάδες.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης το ΧΑ προσπαθούσε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονταν στο ήμισυ περίπου του ταμπλό, στην τελευταία ώρα, η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου έδωσε ώθηση και οδήγησε τον γενικό δείκτη πλησίον των 960 μονάδων. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι συντηρήθηκε και διευρύνθηκε ένα επίπεδο ολίγων μονάδων πάνω από τις 950 μονάδες, το οποίο μπορεί να είναι εύθραυστο, αλλά δίνει ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα για τις προθέσεις των αγοραστών.

Έτσι, δεν χωρά αμφιβολία ότι το ΧΑ δείχνει να αφομοιώνει επιτυχώς τα επίπεδα του αυτήν την εβδομάδα, κόντρα στις διεθνείς αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι προοπτικές για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, και αυτό μόνο θετικά εκλαμβάνεται από τους εγχώριους αναλυτές. Όσο πραγματοποιούνται μάλιστα αγοραστικές κινήσεις στα υψηλά επτά ετών, τόσο οι στηρίξεις της αγοράς εμφανίζονται πιο ικανές να ανακόψουν κάποιο απρόβλεπτο διορθωτικό κύμα.

Έτσι ένα ακόμη μήνυμα που εκπέμπει από το “γύρισμα” του νέου χρόνου το ΧΑ είναι ότι έχουν βελτιωθεί οι αντοχές του. Μέχρι πρότινος είχε λάβει ανεκδοτικές επισημάνσεις η εικόνα της υπεραντίδρασης σε πτωτικές περιόδους των διεθνών αγορών, σε αντίθεση με την ακολουθία των ανοδικών από τη Λ. Αθηνών. Από την αρχή του έτους όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί, με το ΧΑ να δείχνει ότι μπορεί να απεγκλωβιστεί από τις αναταράξεις των ξένων και να κρατήσει τα επίπεδα ακόμη και αν χρειαστεί να ανεβάσει και λίγο τους τζίρους του. Άλλωστε, ο μέσος όρος των 100-120 εκατ. ημερησίως στις ανοδικές συνεδριάσεις ήταν σημαντικός για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αμελητέος και διαχειρίσιμος για τους ξένους.

Στο παραπάνω συμφωνεί και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τονίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία, η πειστική διάσπαση και κατοχύρωση των 950 μονάδων προϋποθέτει αφενός “φρέσκο χρήμα”, αφετέρου χείρα βοηθείας από τα ασθμαίνοντα Ξένα Χρηματιστήρια μετοχών και ομολόγων. Το ρίσκο της πολλαπλής κορυφής (multiple top) του Γενικού Δείκτη αντιμετωπίζεται με νουνεχή χρήση εντολών sell stop, χωρίς όμως από την άλλη να προκαλεί στον επενδυτή άρνηση αποδοχής των νέων διαγραμματικών υψηλών, όταν και όποτε αυτά καταγράφονται.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank σημείωσαν άλμα 3,22% και 3,19% αντίστοιχα, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με +2,20%. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Λάμδα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Titan, Motor Oil και Quest, με τις Aegean και Eurobank να ακολουθούν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης, ενώ ΕΥΔΑΠ και ΕΛΧΑ έκλεισαν στο -1,61% και -1,93% αντίστοιχα.