Πάτρα: Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την εξεταστική στα ΑΕΙ

Το Υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε την διεξαγωγή δια ζώσης εξεταστικής για τα Α.Ε.Ι. την προηγούμενη Τετάρτη, μία μόλις εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής. Στην εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στα Ιδρύματα, δεν περιλαμβάνετε κανένα νέο μέτρο προστασίας της φοιτητικής κοινότητας, ενώ και ο τρόπος επανεξέτασης των φοιτητών/-τριών που θα νοσήσουν μέσα στην εξεταστική αποκλείει από την εξεταστική διαδικασία όλους όσους έρθουν σε επαφή με κρούσμα και άρα θα πρέπει να τεθούν σε τουλάχιστον 5ήμερη καραντίνα, καθώς και όσους ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα. Επιπλέον, αποφασίζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το πλαίσιο της εξεταστικής, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης στα Ιδρύματα και στους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Έτσι, η κυβέρνηση, συνεχίζει την επίθεση της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την εγκληματική της πολιτική όσον αφορά την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων εν μέσω του τετάρτου κύματος της πανδημίας και της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Την ίδια ώρα που τα κρούσματα και η θετικότητα εκτοξεύονται και η πίεση στις Μ.Ε.Θ δεν δείχνει να μειώνεται, η κυβέρνηση και το Υπουργείο, επέλεξαν να αφήσουν απροστάτευτη τη φοιτητική κοινότητα να στοιβάζεται σε ανεπαρκώς αεριζόμενα αμφιθέατρα και μέσα μαζικής μεταφοράς, αρνούμενη ακόμα και τώρα την παροχή δωρεάν τεστ όλων των τύπων (Rapid και PCR) επενδύοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανοσία της αγέλης.
Παράλληλα, βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο αποκλεισμού πολλών φοιτητών/-τριών από την εξεταστική διαδικασία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ημίμετρο που προβλέπει επαναληπτική εξεταστική για όσους και όσες βγούμε θετικοί/-ες. Αντίθετα δεν προβλέπει τίποτα για την περίπτωση που κάποιος/-α από εμάς ή κάποιος δικός μας ανήκει σε ευπαθή ομάδα είτε για την περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με κρούσμα και βρισκόμαστε σε οικειοθελή καραντίνα. Δεν προβλέπεται ούτε εναλλακτικός ούτε ηλεκτρονικός εξ αποστάσεως τρόπος εξέτασης.
Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και ενώ η διενέργεια τεστ είναι πιο αναγκαία από ποτέ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μετακυλίει το κόστος στην κοινωνία. Αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ, ενώ συντηρεί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο των υγειονομικών υλικών. Την ίδια στιγμή, δε μας παρέχει όλο εκείνο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό ώστε να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς στα Πανεπιστήμιά μας. Πέφτει για άλλη μια φορά το βάρος της προστασίας από τον ιό στις δικές μας πλάτες.
Όλα αυτά δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση εντός των σχολών μας. Οι φοιτητές/-τριες, καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα των ελλιπών υγειονομικών μέτρων εντός των πανεπιστημίων και της αδιαλλαξίας του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στις ανάγκες μας και μας οδηγεί σε μια εξεταστική αποκλεισμών.
Οφείλουμε να διεκδικήσουμε γι’ άλλη μια φορά την εξεταστική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας! Να πιέσουμε ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Να μην αποκλειστεί κανείς/καμιά φοιτητής/-τρια. Να μην υπάρξει κανένα οικονομικό κόστος για τους φοιτητές/-τριες για μια ασφαλή και δια ζώσης εξεταστική.
Παράλληλα, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιχειρεί να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα επιτυχίας και κανονικότητας. Καλούμε, λοιπόν, τα Ιδρύματα να προχωρήσουν σε έκτακτες συνεδριάσεις των Συγκλήτων τους με αποκλειστικό θέμα την προετοιμασία του Πανεπιστημίου μας για μια ασφαλή, δια ζώσης εξεταστική χωρίς αποκλεισμούς.
Διεκδικούμε:
• Να δοθούν δωρεάν self-test για τους φοιτητές-τριες – 1 test/ημέρα για κάθε φοιτητή/-τρια
• Να εγκατασταθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Πανεπιστήμιο που θα διενεργούν δειγματοληπτικό δωρεάν έλεγχο σε φοιτητές και καθηγητές
• Να προχωρήσει επιτέλους η κυβέρνηση σε δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών (PCR) test, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
Να παρέχονται στους/στις φοιτητές/-τριες δωρεάν μέσα προστασίας για τον κορωνοϊό, μάσκες υψηλής προστασίας (ΚΝ95/FFP2) και αντισηπτικά.
• Αραίωση των αμφιθεάτρων – Αναβάθμιση αιθουσών – Αξιοποίηση κτιρίων του δημοσίου
• Προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού – Ενίσχυση του προσωπικού στην καθαριότητα
• Περισσότερα δρομολόγια από και προς τις σχολές
• Να δοθεί η δυνατότητα για εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης πχ. εργασίες, όπου αυτό είναι δυνατό και για οποιονδήποτε από τους παραπάνω λόγους.
• Να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεων μέσων εξέτασης για όσους και όσες από εμάς νοσούν, ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή έχουν στο περιβάλλον τους κάποιον ευπαθή.