Η «Όμικρον» έφερε έκρηξη εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά – Εκτιμήσεις ειδικών για τις επόμενες μέρες

Και εκεί που όλα έδειχναν να τελειώνουν,  ήρθε η παραλλαγή «Όμικρον» και άλλαξε εντελώς την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας. Βέβαια δυο χρόνια εμπειρίας πια, έχουμε  ασπίδα προστασίας τα εμβόλια αποδεδειγμένα δείχνουν να έχουν προστατεύσει τον γενικό  πληθυσμό από τις βαριές επιπλοκές του ιού. Η «Όμικρον» όπως αρχικά προέβλεψαν οι ειδικοί, έφερε  πενταψήφια νούμερα κρουσμάτων και  νοσηλείες που σπάνε ρεκόρ. Ο συνδυασμός της  με τη «Δέλτα» στην Ελλάδα, έφερε και  ραγδαία αύξηση στον αριθμό των  θανάτων.  Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 24.246 νέες μολύνσεις στην χώρα μας, ενώ από την 1η έως 12 Ιανουαρίου 842 συνάνθρωποι μας έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό. Δυστυχώς, χθες, είδαμε τον αριθμό των διασωληνωμένων να εκτοξεύεται στους 670. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται οι 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς.

καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA για την μείωση των χθεσινών κρουσμάτων: «Προερχόμαστε από ένα σχεδόν τετραήμερο αργίας και μαζί με το «Διομήδη» που κάνει πολύ κόσμο να μην πάει να εξεταστεί αν έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα και όλα αυτά συμβάλλουν στο να έχουμε μια μη αντιπροσωπευτική εικόνα των κρουσμάτων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Να ευχηθούμε να είναι αυτή η πραγματικότητα και να έχουμε μια πρόωρη επιπέδωση της καμπύλης, αν και σε άλλες χώρες έχει παρατηρηθεί ότι μετά από μια πρόσκαιρη μείωση των κρουσμάτων, στη συνέχεια υπήρξε αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Αυξήθηκαν αισθητά οι νοσηλείες

Σίγουρα οι μέρες που θα ακολουθήσουν δεν θα είναι εύκολες. Το άνοιγμα των σχολείων έφερε και θα φέρει τις επόμενες μέρες αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Εκρηξη νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι νοσηλείες ασθενών ηλικίας 4-18 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή +31.59%.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% (12% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.