Επιασε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:20

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να “σβήσει” τη μεγάλη βουτιά που έφεραν οι πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησαν τα lockdown, αφού έφτασε έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια τα επίπεδα των 950 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,73% στις 950,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 96,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 38,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,66% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.298,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,77% στις 643,53 μονάδες.

Επιασε τις 950 μονάδες το Χρηματιστήριο

Το στοίχημα πλέον του μεγάλου στόχου του 2021, ο οποίος δεν επετεύχθη τότε, δηλαδή οι 950 μονάδες επετεύχθη σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να χρειάζεται μόνο ένα θετικό σερί από τις 21 Δεκεμβρίου για να το πετύχει. Και από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί αυτή η καλή πορεία, καθώς συνοδεύεται και με αυξημένο τζίρο, ο οποίος και μαρτυρά ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει ζωηρό.

Αυτό το ενδιαφέρον σήμερα τροφοδοτείται και από την θετική έκθεση της HSBC για τις ελληνικές μετοχές, αλλά ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 οι ξένοι αναλυτές ομονοούσαν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αρκετών εισηγμένων, αλλά το ΧΑ παρέμενε βαλτωμένο στην πολύμηνη συσσώρευσή του.

Και δεν ήταν άλλη από την έλευση του 2022 που έφερε έναν αέρα ανανέωσης στη Λ. Αθηνών, ο οποίος έγινε αρχικά αντιληπτός κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, για να διαχυθεί σταδιακά σε όλο το ταμπλό. Και όπως έχει τονίσει ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, η ολοκλήρωση μιας ανοδικής δραπέτευσης για τον τραπεζικό δείκτη πάνω από τη ζώνη των 640 με 650 μονάδων θα ανοίξει το τοπίο για τον μεγάλο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί προς το πέρασμα των 800 μονάδων. Κάτι που δοκιμάζει σήμερα.

Επίσης, η ίδια η HSBC στηρίχθηκε στον συνδυασμό της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων για να συστήσει Overweight στις ελληνικές μετοχές το α’ τρίμηνο του 2022.  Και με βάση τις μέσες προβλέψεις της αγοράς, το  P/E στο σύνολο της ελληνικής αγοράς τοποθετείται στο 10,9x για το 2021 και στο 9,4x για το 2022. Η αύξηση της κερδοφορίας τοποθετείται στο 15,4% για το 2022.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo και η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ άνω του 3% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Τιτάν και Μυτιληναίος και άνω του 2% σε Quest, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και ΟΠΑΠ.

Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΛΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, Alpha Bank< ΑΔΜΗΕ και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Eurobank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Εθνική.