Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι – Τι θα γίνει με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στην Ελλάδα, δεδομένου της κατάστασης που επικρατεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Το ΕΣΥ εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές του, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει την Κυριακή 4.036 νέα κρούσματα, 79 θανάτου και 624 διασωληνωμένους

Σε αυτό το κλίμα, η ανησυχία είναι διάχυτη και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, να αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και να προτείνει επιπλέον, εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Στο επίκεντρο διασκέδαση και τηλεργασία

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια.

Από τα σενάρια που μελετώνται μέχρι στιγμής, το καλύτερο είναι να κλείνουν στις 12 και το χειρότερο να ανασταλεί εντελώς η λειτουργία τους για κάποιες ημέρες.Έντονη είναι και η συζήτηση να επιτρέπονται μόνο καθήμενοι στους συγκεκριμένους χώρους, μειώνοντας έτσι το ποσοστό πληρότητας.

Κλειδωμένη, πάντως, θεωρείται και η επέκταση της τηλεργασίας.

Δεν εξετάζουμε ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Γενάρη

Επίσης, την Κυριακή ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα πριν τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος απάντησε πως δεν έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο και πως δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση», είπε χαρακτηρίζοντας «τρύπα» στα μέτρα το ποσοστό των ανεμβολίαστων που καταφέρνει να παρακάμψει με διάφορους τρόπους τους περιορισμούς. «Δεν είναι πάνω από ένα 10 με 15% στα μαγαζιά αλλά και αυτό μπορεί να μεταφέρει το ιό» είπε.

Εχουμε φτάσει σε καλό επίπεδο ανοσίας, αλλά…

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test» είπε καλώντας τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.

Οι ειδικοί αναμένεται να εστιάσουν:

Στα κέντρα διασκέδασης με μείωση του ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα.
Θα εξετάσουν τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μόνο για καθήμενους, είτε τον περιορισμό στην πληρότητα τους, παρά το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων, ενώ στο τραπέζι είναι και η τηλεργασία όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Ήπιες παρεμβάσεις και νέα μέτρα στη διασκέδαση προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας πως τα μέτρα -που δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα- θα έχουν χρονικό ορίζοντα 15 ημερών.