Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης: Νέα πλημμυρίδα απωλειών και προσωρινή διακοπή συναλλαγών

Οι μετοχές στο τουρκικό χρηματιστήριο συνέχισαν την καθοδική πορεία της Παρασκευής και τη Δευτέρα, με τον αυτόματο μηχανισμό διακοπής συναλλαγών να ενεργοποιείται και σήμερα, όπως και στην τελευταία συνεδρίαση, μετά την πτώση του γενικού δείκτη Borsa Istanbul 100 κατά 5%, μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με το δολάριο.

Νωρίτερα, ο δείκτης σημείωνε κέρδη έως και 3,1%, ενώ μετά τη διακοπή έφτασε να υποχωρεί έως και κατά 8,2%. Οι συναλλαγές άρχισαν εκ νέου στις 15.23 ώρα Ελλάδος (16.23 ώρα Τουρκίας), όπως ανακοίνωσε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Ο δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 9,1% την Παρασκευή, ενεργοποιώντας τον αυτόματο μηχανισμό ασφαλείας, στο δεύτερο μεγαλύτερο sell-off της χρονιάς. Η βουτιά γίνεται χειρότερη από το υψηλό επίπεδο margin calls μεταξύ Τούρκων επενδυτών που έχουν προχωρήσει σε αγορές μετοχών με πόρους τους οποίους έχουν δανειστεί, καθώς έως πρόσφατα το τουρκικό χρηματιστήριο πραγματοποιούσε ράλι.

Οι αυτόματοι μηχανισμοί πωλήσεων των συγκεκριμένων επενδυτών “οδήγησαν σε κατακλυσμικές απώλειες” την Παρασκευή, μετατρέποντας την διόρθωση σε “πωλήσεις πανικού”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τουρκική λίρα, εξάλλου, έχει υποχωρήσει πια κάτω και από τις 17 λίρες ανά δολάριο.