Φον ντερ Λάιεν: Κυρίαρχη η Όμικρον στην Ευρώπη μέχρι τον Ιανουάριο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε για την ταχεία εξάπλωση της νέας παραλλαγής στην Ευρώπη.

«Η νέα παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη μεταξύ των λοιμώξεων από τον Covid-19 στην Ευρώπη έως τα μέσα Ιανουαρίου», προειδοποίησε η κ. Φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον αρκετά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους.

Δεδομένης της τρέχουσας ταχείας εξέλιξης των κρουσμάτων, «η επιστήμη μας λέει ότι θα πρέπει να περιμένουμε ότι η Όμικρον θα είναι ήδη η νέα κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται «με ρυθμό που δεν έχουμε δει ποτέ με καμία άλλη παραλλαγή», ζητώντας να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία κατά του Covid για την πρόληψη της εξάντλησης των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

«Όμως τον περασμένο χρόνο δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε πολλά. Και αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη είναι τώρα σε καλύτερη θέση για την καταπολέμηση του ιού», συνέχισε η Πρόεδρος της Κομισιόν την παραμονή της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Πρώτα από όλα, έχουμε αρκετές δόσεις εμβολίου για κάθε Ευρωπαίο τώρα», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας ότι το 66,6% του πληθυσμού της ΕΕ είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 και ότι προς το παρόν, η τρίτη δόση «είναι η καλύτερη προστασία έναντι της νέας παραλλαγής».

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται στην Ευρώπη όσο το δυνατόν γρηγορότερα», γιατί «το τίμημα που θα πληρώσουμε εάν δεν εμβολιαστούν οι άνθρωποι θα συνεχίσει να αυξάνεται ιδιαίτερα με τους εορτασμούς των Χριστουγέννων να σκοτεινιάζουν και πάλι από την επιδημία , ενώ σχολεία και δραστηριότητες κλείνουν», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro