ΚΙΝΑΛ: Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης “σάρωσε” στις εκλογές- Το τέλος της πολιτικής καριέρας του ΓΑΠ;

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ δεν είναι μόνο μια μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη- Είναι και μια “καταδίκη” του Γιώργου Παπανδρέου

Με δεδομένα τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που δίνουν άνετη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, με ποσοστό που πλησιάζει μάλιστα το 70%, έναντι 30% για τον Γιώργο Παπανδρέου, η ερώτηση που τίθεται είναι γιατί και πώς ο νεαρός και σχετικά άγνωστος ευρωβουλευτής, κέρδισε με τόση άνεση τον πρώην πρωθυπουργό, που στην αρχή της κούρσας πολλοί προέβλεπαν ότι θα αλλάξει το παιχνίδι.
Η απάντηση είναι προφανώς το αίτημα για ανανέωση, που φαίνεται ότι ήταν το ζητούμενο για τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και εκπροσωπούσε ο 40αρης Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και η προσδοκία για επιστροφή του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ως πρωταγωνιστή των πολιτικών πραγμάτων, που οι ψηφοφόροι του κόμματος εκτιμούν ότι μπορεί να επιτύχει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αντίθετα η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει την ενίσχυση και την εκλογική άνοδο του Κινήματος, έχοντας ως δεδομένο την (αποτυχημένη) θητεία του ως πρωθυπουργού.

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμήθηκε ότι συνιστά μια νέα αρχή που θα μπορέσει να ενισχύσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και να το φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής- και γιατί όχι ακόμα και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε φάση φθοράς και δημοσκοπικής στασιμότητας-, ενώ αντίθετα η αναπαλαίωση του κόμματος υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, εκτιμήθηκε ότι θα είναι οπισθοδρόμηση και θα καθηλώσει το κόμμα στην τρίτη θέση.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η καμπάνια του Γιώργου Παπανδρέου θεωρείται παράδειγμα προς αποφυγή. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του χωρίς να εξηγήσει επαρκώς γιατί θέλησε να επιστρέψει στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, φλέρταρε με τον ΣΥΡΙΖΑ υποτιμώντας το αντι-σύριζα συναίσθημα των ψηφοφόρων του κόμματος και κυρίως διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία, που αποξένωσε ακόμα και εκείνους τους ψηφοφόρους που συμπαθούσαν τον πρώην πρωθυπουργό ως πρόσωπο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για νοθεία στις εκλογές, καταγγελία που έσπευσε να αποσύρει μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη που ενόχλησαν και του στέρησαν οπαδούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενδέχεται σε αυτό τον β γύρο ο Γιώργος Παπανδρέου να πήρε λιγότερες ψήφους απ΄ ότι στον πρώτο γύρο, σημάδι ότι τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα ήταν καταστροφικά για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του έκανε μια καμπάνια χαμηλών τόνων, ενωτική, απέφυγε τις επιθέσεις στους συνυποψηφίους του και κέρδισε τη συμπάθεια ακόμα και εκείνων των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που τον θεωρούν άγνωστο πρόσωπο και ίσως δεν έχουν ακόμα πειστεί για τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Με άλλα λόγια η σαρωτική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη εκτός από προσωπική επιτυχία του νεαρού ευρωβουλευτή, είναι και μια καταδίκη των ψηφοφόρων του κόμματος για τον Γιώργο Παπανδρέου που υπογράφει σήμερα την πολιτική του συνταξιοδότηση.