Αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα για τις ευρωαγορές

Υποχώρησαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επιφυλακτικότητα να επιστρέφει εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και εν μέσω των έντονων πιέσεων στον ταξιδιωτικό κλάδο καθώς κλιμακώνονται και πάλι οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη όμικρον.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αν και ξεκίνησε σε ανοδικό έδαφος τις συναλλαγές έχασε στο τέλος τα κέρδη του για να κλείσει τελικά στο -0,4% στις 473,53 μονάδες. Ο δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Ο ταξιδιωτικός κλάδος κατρακύλησε 2,6% καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον κίνδυνο να επιβληθούν πιο αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της μετάλλαξης όμικρον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από τη νέα μετάλλαξη όμικρον, που θεωρείται πιο μεταδοτική από τη δέλτα, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί μάλιστα για ένα παλιρροϊκό κύμα νέων μολύνσεων το επόμενο διάστημα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 15.621,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 6.942,91 μονάδες, ενώ ο  βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,8% και έκλεισε στις 7.231,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε σε ποσοστό 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,45%.

Η επιφυλακτικότητα κάνει αισθητή την παρουσία της στο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις της αμερικανικής Federal Reserve την Τετάρτη και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η αμερικανική Fed αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων το επόμενο έτος για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Από την πλευρά της η ΕΚΤ προσαρμόζει τη στάση της για να συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην οικονομία το επόμενο έτος μέσω του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) μετά τον τερματισμό το 2022 του έκτακτου προγράμματος αγορών που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την πανδημία (PEPP).