Επίθεση Παπανδρέου σε Ανδρουλάκη: Έχει παλαιοκομματική αντίληψη – Δεν παραιτούμαι, μπορώ να ενώσω – Εν αναμονή ανακοινώσεων Λοβέρδου

Γρίφος οι αποφάσεις Χρηστίδη, Γερουλάνου, Καστανίδη

Η ανανέωση δεν είναι ηλικιακό θέμα, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛΝίκο Ανδρουλάκη, πολιτικό με παλαιοκομματική αντίληψη.

Χρειαζόμαστε ανανέωση. Νομίζω όλοι είμαστε υπέρ της ανανέωσης αλλά η ανανέωση δεν είναι απλά ηλικιακό θέμα» σχολίασε υπογραμμίζοντας πως η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης αλλά αυτή διαφαίνεται ακριβώς στις ιδέες.

«Στο να μπορούμε να χτυπήσουμε στεγανά, τα οποία δεν αφήνουν κομμάτια του ελληνικού λαού, κομμάτια της κοινωνίας να έχουν ουσιαστικό ρόλο», εξήγησε περαιτέρω.

«Δεν εκπροσωπεί το νέο ο Ανδρουλάκης»

Ο πρώην πρωθυπυοργός τόνισε ότι δεν θεωρεί πως η ανανεωτική προοπτική δεν χαρακτηρίζει τις ιδέες του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Δεν το πιστεύω καθόλου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ έφερα το Open Gap, μια νέα πρακτική. Έφερα την διαύγεια. Να έχουμε διαφάνεια στην διαδικασία, όχι μόνο στο Κίνημα αλλά και στο κράτος, αλλά να έχουμε κι αξιοκρατικές επιλογές για τα ανώτατα στελέχη όπως είναι οι Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές μεγάλων Οργανισμών», είπε.

«Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση κι ήρθε αυτή του κ. Σαμαρά, με γραμματέα του κόμματος τον κ. Ανδρουλάκη πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας. Τέσσερα η Νέα Δημοκρατία, Δύο το ΠΑΣΟΚ, Ένα ο κος Κουβέλης».

«Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσία, ξανά η παλαιοκομματική αντίληψη, αυτά παλεύω μια ζωή», συνόψισε υπογραμμίζοντας πως δεν είναι θέματα ηλικίας αλλά βούλησης για να «σπάσουμε αυγά», λογική την οποία έχει και θα συνεχίσει να έχει.

Μιλώντας περαιτέρω για τον έτερο υποψήφιο του, Νίκο Ανδρουλάκη, σχολίασε πως ξέρει τις θέσεις του και ότι δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως έχει αποδείξει πως κάνει αλλαγές και συγκρούεται με συμφέροντα, αντιλήψεις και λογικές “κόμματος μηχανισμού”, καταλήγοντας πως ουσιαστικά εκείνος είναι που αντιπροσωπεύει το “νέο” και όχι ο συνυποψήφιος του.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, οι αντιλήψεις του σε σχέση με τον συνυποψήφιο του διαφέρουν καθώς παρατηρεί πως από πλευράς ιστορίας του κου Ανδρουλάκη υπάρχει μια παλαιοκομματική αντίληψη.

Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος, δυστυχώς, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον συνυποψίφιο του μάλιστα για τη θέση που εξέφρασε για την κατάργηση του βέτο σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι διαφωνεί με τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δήλωσε δε, ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντησή του.

Παράλληλα, άφησε αιχμή και για το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί, εφόσον εκλεγεί, να έχει παρουσία στη Βουλή στις μάχες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η μάχη στην Βουλή πρέπει να υπάρχει και έχουμε το παράδοξο ότι εάν ουσιαστικά εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έχουμε τον πρόεδρο του Κινήματος στη Βουλή», τόνισε.

«Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα» τόνισε.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως η ενότητα βασίζεται και στην ηγετική φυσιογνωμία προσθέτοντας πως πιστεύει ότι είναι σε θέση τόσο να ενώσει όσο και να φέρει επιπλέον δυνάμεις στην παράταξη.

«Και παράλληλα να εδραιώσουμε μια σιγουριά αξιών και αρχών. Δηλαδή όχι ένα κόμμα μηχανισμών, όχι ένα κόμμα απλώς για το μοίρασμα της εξουσίας γιατί αυτό είναι που διαιρεί το κόμμα, αυτό είναι που δημιουργεί εσωτερικές έριδες πάνω σε προσωπικές φιλοδοξίες. Να σπάσουμε αυτή την αντίληψη», συνόψισε.

«Δεν παραιτούμαι, θα παλέψω»

«Βασικός μου στόχος ήταν να επαναφέρουμε την παράταξη στο προσκήνιο της πολιτικής με μεγάλη συμμετοχή», τόνισε και εκτίμησε πως αυτό επετεύχθη.

Όπως υπογράμμισε, ζήτημα αποτελεί το να μην είναι το ενεργό ενδιαφέρον που επέδειξαν οι πολίτες γύρω από το ΚΙΝΑΛ ένα περιστασιακό  φαινόμενο, και αυτό θα διασφαλιστεί από την επόμενη ημέρα και ειδικότερα θα σχετιστεί με το ποιος θα βρεθεί στα ηνία της παράταξης.

«Εάν θα είναι μια ηγεσία που θα προχωρήσει την παράταξη με προοδευτικό στόχο, κοντά στις λαϊκές δυνάμεις, με μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα αγκαλιάσει πραγματικά και ευρύτερα στρώματα», ανέφερε.

«Βέβαια ο ίδιος θα ήθελα ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έτσι είναι πάντα η πολιτική», παρατήρησε.

«Είμαστε όμως στον δεύτερο γύρο και θα το παλέψουμε», πρόσθεσε κάνοντας σαφές πως δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και θα δώσει τη μάχη για να κερδίσει.

«Πήρα το ρίσκο πάλεψα και παλεύω για αυτή την παράταξη», είπε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως στην εκλογική μάχη υπήρξαν υποψήφιοι που προετοιμάζονταν για αυτήν χρόνια ενώ εκείνος έθεσε υποψηφιότητα μόλις 34 ημέρες πριν τις εκλογές, αναφορικά με το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

«Μου έχουν ζητήσει να παραιτηθώ πολλές φορές, Κάποιοι μπορεί να θέλουν βεβαίως ο Παπανδρέου να παραιτηθεί. Ο Παπανδρέου δεν παραιτείται».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα παλέψει για τις αρχές και τις ιδέες του. Είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον θέλει αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, γιατί θα «επαναπατρίσει» όσους ψηφοφόρους του κόμματος πήγαν εκεί αρνητικά βλέπει το ενδεχόμενο να αναλάβει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ και η  ΝΔ γιατί έτσι θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση με τον δικό του τρόπο, χωρίς φωνασκίες».

Σε κάθε περίπτωση ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση μη εκλογής του δεν τίθεται θέμα μη υποστήριξης στον νέο αρχηγό.

«Εγώ θα παλεύω για τις αρχές μου σε κάθε μετερίζι», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε, σε κάθε περίπτωση, πως θα μιλήσει με όλους τους συνυποψηφίους του αλλά θεωρεί πως οι συμμαχίες είναι με τον πολίτη, τις κοινωνικές δυνάμεις και τον κόσμο.

«Ο κάθε πολίτης να σκεφτεί τι θέλει αύριο. Ποια ηγεσία θέλει αύριο σε αυτό το κίνημα», πρότεινε.

 

Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχοντας σημειώσει ήδη μια πολιτική νίκη έναντι των συνυποψηφίων του, μίλησε στο Open, σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν τεράστια και ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη διαφορά από τους συνυποψηφίους του στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως η υποψηφιότητά του εξέφρασε τις προτεραιότητες των πολιτών, όπως η ανανέωση. Το στοίχημα για τον νικητή της πρώτης Κυριακής είναι η αξιοποίηση του momentum, και η αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό του Κινήματος, μετά και την ολοκλήρωση του β΄ γύρυ των εσωκομματικών εκλογών.

 

Τι θα ανακοινώσει ο Λοβέρδος – Ουδέτεροι οι «3»

Ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του προκειμένου να καθορίσει ποια στάση θα τηρήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στις 3 τα ξημερώματα στον κ. Λοβέρδο για να διαπιστώσει τις διαθέσεις του για τον δεύτερο γύρο αλλά ο δεύτερος του είπε ότι θα μιλήσουν σήμερα Δευτέρα, χωρίς να εκδηλωθεί.

Ο κ. Λοβέρδος απορρίπτει το ενδεχόμενο να στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό καθώς η εκλογική βάση του είναι πολύ μακριά από εκείνη του Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, όπως τονίζεται από συνεργάτες του πρώην υπουργού, πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής, που άφησαν τον κ. Παπανδρέου με μεγάλη διαφορά πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν ότι η διαφορά που απέκτησε ο ευρωβουλευτής από τον πρώην πρωθυπουργό δεν καλύπτεται στο β’ γύρο.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι μένουν πιστοί στην ενότητα της παράταξης και διαμηνύουν ότι οι κομματικοί στρατοί ανήκουν στο παρελθόν.