Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια ανάκαμψης έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έβγαλε κάποιες άμυνες, στο τέλος υπέκυψε στους πωλητές που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε όλο το μήκος του ταμπλό και ιδιαίτερα σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,10% στις 878,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 874,46 μονάδων (-0,54%) και 883,08 μονάδων (+0,44%). Ο τζίρος ανήλθε στα 52,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,1 εκατ. τεμάχια. Στο επίκεντρο βρέθηκε το πακέτο με σχεδόν το 3% του συνόλου των μετοχών της ΟΛΘ, στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή. Το πακέτο ήταν συνολικού όγκου 299.855 τεμαχίων και η αξία του ανήλθε στα 7,79 εκατ. ευρώ.

Με μικρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,03%, στις 2.110,68 μονάδες, ενώ στο -1,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.476,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 563,81 μονάδες.

Δεν κατάφερε να βελτιώσει την τεχνική εικόνα

Μπορεί θεωρητικά ο Γενικός Δείκτης να έχει ανακάμψει από τα χαμηλά των 857 μονάδων που βρέθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ωστόσο η τεχνική εικόνα του δεν έχει βελτιωθεί, όταν μάλιστα και ο τραπεζικός δείκτης δεν δίνει το σήμα της αναίρεσης του πτωτικού σεναρίου που άνοιξε με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον της Covid 19.

Πάντως, όπως αναφέρει η Fast Finance, καλώς ή κακώς η αγορά έστω και βραχυπρόθεσμα είναι δεμένη με τις ξένες αγορές. Θα πρέπει να βρεθεί μία αφορμή για να αλλάξει επίπεδο και να προσεγγίσει ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέξει με σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις άλλες χώρες ενώ μπροστά της έχει να δώσει πολλά νέα.

Τα επιχειρηματικά νέα είναι δεδομένο ότι είναι πολλά το επόμενο διάστημα, ενώ και τα μακροοικονομικά υποστηρίζουν μια θετική εξέλιξη. Αυτό που παρατηρείται στην παρούσα είναι ότι κεφάλαια που ήταν ανενεργά πλέον μπαίνουν στην πραγματική οικονομία χωρίς φόβο για το αύριο. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που βλέπουμε την πραγματική οικονομία να προηγείται του χρηματιστηρίου στην εισροή νέων κεφαλαίων.

Θετικά τα νέα από την οικονομία

Πάντως μπορεί το Χρηματιστήριο να εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια και γνώριμη πλάγια κίνηση από τον περασμένο Απρίλιο, όμως τα μηνύματα από την πορεία της οικονομίας παραμένουν θετικά, καθιστώντας όλο και πιο εμφανές το παράδοξο η οικονομία να “προηγείται” της αγοράς. Το ΑΕΠ της Ελλάδας σημείωσε αύξηση 13,4% για το τρίτο τρίμηνο του έτους με οδηγό την ανάκαμψη του τουρισμού, που αύξησε τις εξαγωγές υπηρεσιών κατά 86,4%, και διψήφια αύξηση σε επενδύσεις και μεγάλη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου θα πρέπει να πλησιάσει το 5% έως το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Wood. “Η ισχυρή όρεξη για τιτλοποιήσεις υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης για τις εκκρεμείς συναλλαγές είναι σχετικά χαμηλός και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Alpha Bank βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών καταγράφοντας απώλειες 2,81% και 2,08% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Eurobank.

Στον αντίποδα, η Coca Cola στήριξε με το +2,38% που σημείωσε, όπως και η Jumbo με το +2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Aegean, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.