Οι 5 λέξεις που σημάδεψαν την αγορά των μετοχών το 2021

Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το μέλλον, ειδικά όταν πρόκειται για χρηματιστήρια. Πέρυσι, τέτοια εποχή ο μέσος αναλυτής πιθανότητα δεν θα είχε διαβλέψει ότι ο δείκτης με την καλύτερη απόδοση για το 2021 θα ήταν της Μογγολίας, ή ότι μια αλυσίδα κινηματογράφων θα μπορούσε να προσφέρει αποδόσεις σχεδόν 1.200%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει την ανάκαμψη μετά την πτώση που προκλήθηκε από την πανδημία, λίγοι είχαν προβλέψει τη σφοδρότητα του ράλι που έσπρωξε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές σε διαδοχικά ρεκόρ, ή την πιο πρόσφατη πτώση μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ακόμη λιγότεροι είχαν προβλέψει την ύφεση στην Κίνα ή την κρίση ρευστότητας που επηρεάζει την αγορά ακινήτων της χώρας.

Οι 5 λέξεις που σημάδεψαν την αγορά των μετοχών το 2021

Το 2021 ήταν ακόμη μια κακή χρονιά για να επενδύσει κανείς σε τουρκικές μετοχές, με την ιδιότυπη προσέγγιση της χώρας στον πληθωρισμό να στέλνει τη λίρα στα χαμηλότερα ιστορικά της επίπεδα. Από την άλλη, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, για όσους επένδυσαν στη νοτιοκορεατική τηλεόραση και την Bucket Studio, που κατέχει ένα μερίδιο σε πρακτορείο που εκπροσωπεί τον πρωταγωνιστή του Squid Game, Lee Jung Jae.

Παρά ταύτα υπήρχαν κάποιες γενικότερες θεματικές που επηρέασαν τις αγορές φέτος. Ακόμη και εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν λανθασμένες, οι συγκεκριμένες λέξεις είναι πιθανό να μας απασχολήσουν και το 2022.

Covid-19

Οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία αποτέλεσαν τον κύριο κινητήριο μοχλό της αγοράς για σχεδόν δύο χρόνια, προκαλώντας αρχικά μια κατάρρευση το 2020 και στη συνέχεια ένα διαρκές ράλι χάρη στα προγράμματα εμβολιασμού που επέτρεψαν την οικονομική επανεκκίνηση. Τώρα, οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον φέρνουν νέους ”κυματισμούς” στους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο ιός θα γίνει δευτερεύον θέμα το επόμενο έτος, καθώς η έλευση των αντι-ιικών χαπιών από την Pfizer και τη Merck προσθέτουν δύο ακόμη όπλα στο οπλοστάσιο της ανθρωπότητας κατά της θανατηφόρας λοίμωξης. Η πλειοψηφική αυτή άποψη δεν έχει αλλάξει παρά τις προειδοποιήσεις ότι το νέο στέλεχος ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες θεραπείες.

111-

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει κάτι που μας δίδαξε η πανδημία είναι πως η επενδυτική στρατηγική και η επιδημιολογία, αποτελούν δύο διαφορετικά πράγματα.

Και ακόμη και αν ο ιός γίνει μια ενδημική ”ενόχληση”, οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε όσους έχουν μολυνθεί “μετατρέπονται σε πιο επίμονη τροχοπέδη για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Romain Boscher, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για μετοχές στη Fidelity International.

Πληθωρισμός

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών, η εκτίναξη των εταιρικών κερδών απέδειξε ότι οι εταιρείες μπορούν να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος σε έναν καταναλωτή που παραμένει πρόθυμος να ξοδέψει.

Εάν οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ένα ράλι ανακούφισης, γιατί αυτό έχει ήδη προεξοφληθεί από τις μετοχές.

Σε περίπτωση που οι πιέσεις στις τιμές επιμείνουν ή και ενταθούν, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολα. Οι μετοχές αποτελούν καλή αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού μόνο μέχρι ένα ορισμένο σημείο, το οποίο οι Oddo BHF, WallachBeth Capital και Lombard Odier τοποθετούν στο 3% έως 5%.

111+

Η συνεχής αύξηση των τιμών πέραν του 4% θα διαβρώσει τα κέρδη και θα βλάψει τις μετοχές, σύμφωνα με τον Florian Ielpo, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Lombard Odier.

Ο υψηλός πληθωρισμός θα πίεζε επίσης τις κεντρικές τράπεζες να σφίξουν την πολιτική τους, αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, και αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα της αγοράς. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Graham Secker της Morgan Stanley αναφέρει ότι ο αντίκτυπος του πιθανού tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο περιφερειακό ευρωπαϊκό χρέος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων πτωτικών κινδύνων το επόμενο έτος, ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. ξεχώρισαν μια “γερακίσια” στροφή των κεντρικών τραπεζών (που περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων) ως το βασικό μειονέκτημα στις ανοδικές προοπτικές τους.

Απανθρακοποίηση

Ένας λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει διαρθρωτικά υψηλότερος είναι η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, ένας στόχος για τον οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – από τις ΗΠΑ έως την Ινδία – δεσμεύτηκαν συλλογικά φέτος.

Οι υψηλότερες τιμές άνθρακα και οι περιβαλλοντικοί φόροι αυξάνουν το κόστος παραγωγής για τις βιομηχανίες, ενώ η υποεπένδυση σε ορυκτά καύσιμα έχει συμβάλει σε μια εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που απειλεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και να διαταράξει την παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων από την BlackRock Inc. έως τη Nuveen λένε ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα δημιουργεί πρωτοφανείς επενδυτικές ευκαιρίες.

111_

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς παρά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για παράδειγμα: Η μετοχή της Tesla Inc. έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000% από τις αρχές του περασμένου έτους, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Rivian Automotive Inc. εκτινάχθηκε για λίγο σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο τον περασμένο μήνα, παρόλο που οι πωλήσεις της είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Οι μετοχές που είναι θετικά εκτεθειμένες στην απεξάρτηση από τον άνθρακα επωφελούνται μακροπρόθεσμα.

Με το κόμμα των Πρασίνων να βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι μετοχές που ασχολούνται με την απαλλαγή από τον άνθρακα μπορεί να λάβουν ώθηση μετά την πτώση φέτος για εταιρείες όπως η Siemens Gamesa Renewable Energy SA και η Vestas Wind Systems A/S.

Metaverse

Το rebranding του Facebook σε Meta και η αρχή του ”Metaverse” που ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας και όχι μόνο.

Η εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia και η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Roblox Corp. είναι μόνο δύο από τις μετοχές που σημείωσαν σύντομη άνοδο μετά τη μετονομασία της εταιρείας που συνίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε Meta.

Το metaverse, ένας ψηφιακός κόσμος όπου οι χρήστες μπορούν να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν παιχνίδια και να διεξάγουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι μια ευκαιρία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον CEO της Epic Games Τιμ Σουίνι.

111+

Ήδη, ένα ψηφιακό μοντέλο μιας τσάντας Gucci, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο σύμπαν μιας πλατφόρμας παιχνιδιών, μπορεί να κοστίζει περισσότερο από τη φυσική έκδοση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο περνούν πλέον περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από ό,τι αλληλεπιδρούν σε φυσικούς χώρους, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Ενώ η κίνηση αυτή επιταχύνθηκε με τις παραγγελίες για παραμονή στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προβλέπεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και μπορεί να απογειωθεί πραγματικά όταν η Apple Inc. ενταχθεί στο ”πάρτι”.

Κίνα

Το Πεκίνο θέσπισε φέτος εκτεταμένα μέτρα για τον περιορισμό των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών και των εκπαιδευτικών εταιρειών και επέβαλε περιορισμούς στη χορήγηση δανείων σε υπευθύνους ανάπτυξης ακινήτων για να μειώσει την εξάρτησή του από τον τομέα.

Ταυτόχρονα, η εκτίναξη των εργοστασιακών τιμών δυσκόλεψε τις εταιρείες να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους, ενώ η έλλειψη σημαντικών μέτρων χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους τελευταίους μήνες επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη.

Οι υπεράκτιες κινεζικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονται μεταξύ των χειρότερων αποδόσεων παγκοσμίως φέτος, ενώ ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China έχει υποχωρήσει περισσότερο από 50% από την κορυφή του Φεβρουαρίου. Ο δείκτης MSCI China βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι των παγκόσμιων μετοχών από το 2006.

111)

Ο δείκτης MSCI China διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι των παγκόσμιων ομολόγων του. Παρόλα αυτά, πολλοί παγκόσμιοι θεσμικοί επενδυτές εκφράζουν το ενδιαφέρουν τους για τις κινεζικές μετοχές.

Η BlackRock βλέπει ότι το αποκορύφωμα της ρύθμισης έχει περάσει και αναμένει ότι περισσότερα μέτρα υπέρ της οικονομίας θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο το νέο έτος, ενώ η BNP Paribas προβλέπει ότι το Πεκίνο θα προσαρμόσει τις πολιτικές του προς τους κατασκευαστές ακινήτων και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα σε μια σημαντική οικονομική συνάντηση αυτόν τον μήνα.

“Πιστεύουμε ότι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούμε είναι τώρα”, δήλωσε η διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου της BlackRock Lucy Liu σε ενημέρωση στις 23 Νοεμβρίου.

Η Goldman Sachs είναι αισιόδοξη για τις επενδυτικές ευκαιρίες που συνδέονται με την εκστρατεία “κοινής ευημερίας” του προέδρου Xi Jinping, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και η UBS Group AG λέει ότι οι αυστηρότεροι κανονισμοί έχουν αποτιμηθεί, ενώ τα εταιρικά κέρδη και οι αποτιμήσεις πρόκειται να βελτιωθούν.

Το 2022

Η παρακολούθηση αυτών των θεμάτων δεν εγγυάται απαραίτητα σημαντικές αποδόσεις για τους επενδυτές και μη προβλέψιμα γεγονότα παραμονεύουν παντού: από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές και από τις εντάσεις στην Ταϊβάν μέχρι μια ολοκληρωμένη κρίση στην οικονομία της Τουρκίας μετά την πτώση της λίρας.

Οι συμφορήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένας άλλος μπαλαντέρ που οι έμποροι ίσως χρειαστεί να λάβουν υπόψη τους.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των πιο διακεκριμένων στρατηγιστών του κόσμου σχετικά με την κατεύθυνση των μετοχικών αγορών.