Πιέσεις στη Wall μετά τη θετική “ανάπαυλα” – Κοντά στο 1,5% οι απώλειες του Nasdaq

Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφει η Wall Street την Παρασκευή μετά την εμφατική ανοδική αντίδραση στη χθεσινή συνεδρίαση έναντι του sell off της… Όμικρον που προηγήθηκε στην εβδομάδα, με την αγορά να αξιολογεί τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν με χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμού τον Νοέμβριο, παρότι οι επιχειρήσεις κινήθηκαν πιο επιθετικά όσον αφορά την πρόσληψη εργαζομένων, γεγονός που δείχνει ότι η μεγαλύτερη έλλειψη εργατικού δυναμικού εδώ και δεκαετίες εξακολουθεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 210.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση των προσλήψεων να είναι η μικρότερη εδώ και ένα έτος και πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street ανέμεναν 573.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 4,2% από 4,6%, καταγράφοντας νέο χαμηλό πανδημίας. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας πιθανότατα είναι χαμηλότερο του πραγματικού κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες.

Σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την αγορά εργασίας, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε σημαντικά. Περίπου 594.000 άτομα εντάχθηκαν ξανά στο εργατικό δυναμικό τον Νοέμβριο. Το λεγόμενο ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 61,8%

Τα στοιχεία αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την αμερικανική οικονομία μετά και την ομιλία του προέδρου της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη, όπου έκανε λόγο για μια ισχυρή οικονομία και την προοπτική να προχωρήσει σε tapering η Fed νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, εξέλιξη που θα επιτάχυνε και την αύξηση των επιτοκίων.

“Η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, με τις πληθωριστικές πιέσεις βέβαια να είναι υψηλές, οπότε είναι ώρα να εξετάσουμε την μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ανακοινώσαμε τον Νοέμβριο λίγους μήνες νωρίτερα του αναμενομένου”, σημείωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε την Πέμπτη σε συνέδριο του Reuters ότι είναι έτοιμη να αποσύρει τη λέξη “παροδικός” για την περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της πανδημίας, οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως για τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια.

Χθες, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη στρατηγική της  μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα καλώντας τις επιχειρήσεις να εντείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων τους, μολονότι μια αντίστοιχη εντολή από πλευράς ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχει “παγώσει” από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη μέχρι νεωτέρας.

Ο Λευκός Οίκος επέβαλε εξάλλου εκ νέου αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, απαιτώντας από επιβάτες οι οποίοι εισέρχονται στις ΗΠΑ να έχουν πραγματοποιήσει τεστ μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Στο μεταξύ, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,2% στις 95,864 μονάδες σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar, ενώ η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ χάνει 2 μονάδες βάσης στο 1,431%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,24% στις 34.550 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,4% στις 4.560 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,34% στις 15.170 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow σημειώνει πτώση 0,8%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,6% και ο Nasdaq έχει χάσει 1,3% από τη Δευτέρα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και ισάριθμες με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται η United Health με άνοδο 1,77% και η International Business Machines που κερδίζει 1,02%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Salesforc (-2,8%), Boeing (-2,45%) και Visa Inc (-1,07%).

Η Marvell Technology σημείωσαν ράλι 21%, αφού τα αποτελέσματα και οι προοπτικές της εταιρείας κατασκευής τσιπ ξεπέρασαν τις προβλέψεις της Wall Street.

H μετοχή της DocuSign καταρρέει με απώλειες κοντά στο 40% αφού έχασε τις προβλέψεις για τα έσοδά της, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να δηλώνει ότι η της πανδημίας επηρέασε στο τρίμηνο την εταιρεία.