Πάτρα: «Χρώματα και μεταμορφώσεις στη φύση» σε έκθεση ζωγραφικής

 

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου ξεκινά στο ΠΟΛΥΕΔΡΟ η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Δαμαλά. Τα εγκαίνια, θα πραγματοποιηθούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Είναι διευρυμένα λόγω των υγειονομικών συνθηκών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου.
Θα παρουσιαστούν τριανταένα έργα, λάδι σε καμβά, από διαφορετικές περιόδους της δουλειάς του. Με ύφος ρεαλιστικού ιμπρεσιονισμού εμπνευσμένο από τους Γάλλους Μονέ, Γκογκέν, Σεζάν ,Ματίς και τους Προ-Ραφαηλίτες, με ζωντανά χρώματα και προοπτική, μας φέρνει κοντά σε τόπους φαντασίας και νοσταλγίας, με την δική του αυθεντική καλλιτεχνική υπογραφή. Τα έργα του, με μνήμη και ρομαντισμό, μας συνδέουν με τη φύση που τόσο έχουμε ανάγκη. Τα καθαρά χρώματα της ζωγραφικής του αγκαλιάζουν την ψυχή μας. Ο ζωγράφος, που για τριανταπέντε χρόνια ζούσε στην Αμερική και είχε ενεργό εικαστική παρουσία, μετά την επάνοδό του το 2020, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στην Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Δαμαλάς γεννήθηκε στο χωριό Καρπέτα του Νομού Αχαΐας το 1952. Το 1985 μετανάστευσε στην Αμερική όπου εργαζόταν ως εικαστικός καλλιτέχνης (ζωγραφική, γλυπτική κλπ). Το 2020 επέστρεψε και ζει στην Πάτρα.
Έχει στο ενεργητικό του πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Αμερική στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται και με την ποίηση. Το 2005 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή ¨Χερσαία Κύματα¨ από τις εκδόσεις «ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ».

Ατομικές εκθέσεις:
Γκαλερί Δημόκριτος, Αθήνα
Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Πάτρα
Γκαλερί Wetherholt,Ουάσινγκτον
Γκαλερί Thistles,Ντέλαγουερ
Γκαλερί Mitchell Baker,Βαλτιμόρη
Γκαλερί Savage Mill,Μέρυλαντ
Γκαλερί Hardcastle, Ντέλαγουερ
Γκαλερί Discovery, Μέρυλαντ
Γκαλερί Perl, Βαλτιμόρη
Harford Artist’s association, Μέρυλαντ
Γκαλερί Lovely Manor,Μέρυλαντ
Η επιτροπή Τεχνών της Βαλτιμόρης τον επέλεξε ως έναν από τους καλλιτέχνες που δημιούργησαν και ζωγράφισαν έργα στην πόλη.

Συλλογές, Μουσεία και συνεργασίες:
Ιδιωτική συλλογή/μουσείο Βασίλη Γουλανδρή, συλλογή έργων τέχνης στα κεντρικά γραφεία της C&P Telephone Corporation στην Βαλτιμόρη, Μουσείο Crysler στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, Hayworth Furniture στην Ουάσινγκτον, Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Βαλτιμόρης, τοιχογραφίες στο οινοποιείο Fiore, τοιχογραφίες στην Εταιρία Walking Company Primm στην Νεβάδα, τοιχογραφίες και ξυλογραφίες στο Crystal Mall της Βιρτζίνια, στο Union Station της Ουάσινγκτον, στην Tyson Corner στην Virginia και στην εταιρία E.B. Games.
Οργανισμοί:
Oil Painters της Αμερικής
Οργανισμός Harford Artist