Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές, παρά τις αρχικές προσπάθειες ανάκαμψης

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, σε μια ταραχώδη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, ονόματι Όμικρον.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,57% στις 462,77 μονάδες, έχοντας έντονη μεταβλητότητα στη διάρκεια της ημέρας. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες άνω του 1%. Οι μετοχές του κλάδου εξόρυξης ηγήθηκαν των απωλειών σήμερα, σημειώνοντας “βουτιά” 2,8%. Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 έχασε 0,68% στις 4.080,15 μονάδες.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,61% στις 15.169,98 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 0,10% στις 7.122,32 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε στις 6.765,52 μονάδες με πτώση 0,44%.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX-35 υποχώρησε 0,71% στις 8.241,70 μονάδες κ αι ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,26% στις 25.938,52 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης από τις χθεσινές απώλειες, καθώς ο Stoxx 600 είχε υποχωρήσει 1,1% και ο τεχνολογικός κλάδος είχε σημειώσει πτώση 3,8%. Ωστόσο στη συνέχεια το επενδυτικό κλίμα αντιστράφηκε και οι ευρωαγορές έκλεισαν στο “κόκκινο”.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την Παρασκευή ότι η Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει πλέον εντοπιστεί σε 38 χώρες, από 23 πριν από δύο ημέρες.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες ενισχύουν τους περιορισμούς στα ταξίδια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της Όμικρον. Στις ΗΠΑ χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τις υποχρεώσεις για τα τεστ κορονοϊού όσονα φορά τα ταξίδια. Τουλάχιστον πέντε πολιτείες των ΗΠΑ εξάλλου έχουν πλέον επιβεβαιώσει κρούσματα της Όμικρον.

Εν τω μεταξύ, η GlaxoSmithKline ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι δοκιμές της έδειξαν ότι η θεραπεία αντισωμάτων της είναι αποτελεσματική κατά της Όμικρον.

Στα μάκρο της ημέραςη επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι πρόσκαιρη καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνθηκε και οι ανησυχίες για την Όμικρον έπληξαν την αισιοδοξία.

Ο σύνθετος ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 55,4 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 54,2 μονάδες τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 55,8 μονάδες, αλλά και πάλι υψηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Εν τω μεταξύ, οι ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων 23 ετών περιόρισαν την ανάκαμψη των βρετανικών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών από την πανδημία, κι έπληξαν την αισιοδοξία για το επόμενο έτος.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών της IHS Markit μειώθηκε στις 58,5 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 59,1 μονάδες τον Οκτώβριο, αναθεωρημένος ελαφρώς προς τα κάτω από την αρχική ένδειξη των 58,6 μονάδων.

Τέλος, η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας αυξήθηκε σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,9% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η παραγωγή θα αυξανόταν 0,3%.

Η βιομηχανική παραγωγή διαμορφώθηκε 4,5% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020, τόνισε η Insee.