Αχαΐα: Εκδηλώσεις μνήμης σε Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρωγούς για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

 

 

Με εκδηλώσεις μνήμης σε Καλάβρυτα, Κερπινή, Ρωγούς και Αθήνα συνεχίζονται το προσεχές σαββατοκύριακο οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την συμπλήρωση 78 χρόνων απ’ το Ολοκαύτωμα.

Το σύνολο των εκδηλώσεων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού.

Το απόγευμα του Σαββάτου 4 Δεκεμβρίου (17.00-21.00), στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, διεξάγεται το αντιναζιστικό Συνέδριο με τίτλο «78 χρόνια απ’ το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων-Αντιφασιστικός, Αντιναζιστικός Αγώνας και σύγχρονες προεκτάσεις», με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» και υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου «Νικόλαος Πουλαντζάς» και την επιμέλεια του Ομίλου Φίλων Νικολάου Πουλαντζά Πάτρας.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, στην Κερπινή, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, θα ψαλεί στις 9 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση και θ’ ακολουθήσουν ομιλία, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, στη μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Στις 10 το πρωί, στους Ρωγούς, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, θ’ ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα (επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου), στη μνήμη των εκτελεσθέντων ηρώων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Παράλληλα, στις 11 το πρωί της Κυριακής, στον Νέο Κόσμο Αττικής (Φρειδερίκου Σμιθ και Λαγουμιτζή), στην πλατεία Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, θα τελεστεί από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας τρισάγιο στην μνήμη των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών.

Το απόγευμα της Κυριακής, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαβρύτων, διοργανώνεται διαδικτυακή συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, από την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Θ’ ακολουθήσει, στις 8.15 μ.μ. η προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Δικαίωση 3368», σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.